Oko 51% mladih u Makedoniji smatra se religioznim

Četrdeset i dva posto mladih u potpunosti se slaže da država poštuje verska prava i slobode građana, a 36% donekle se slaže s ovom izjavom.

To, kako je saopštio Institut za politička istraživanja - Skoplje, pokazuju rezultati istraživanja pod nazivom Religijska pismenost mladih, sprovedenog u avgustu na 1103 mladih ispitanika između 18 i 35 godina, telefonski širom zemlje.

Od ukupnog broja ispitanika, 23% smatra da ukoliko su ugrožene verske slobode i prava, institucije za zaštitu tih prava reaguju pravovremeno i na odgovarajući način, donekle se 25% složilo, 21% delomično nije složilo, dok se 15% uopše nije složilo.

Prema 48% ispitanika, institucije reaguju ako su ugrožene verske slobode, a 36% smatra da institucije ne reaguju na odgovarajući način kada su ugrožena verska prava i slobode.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 51% ispitanika reklo da se smatra religioznim, dok je dodatnih 34% reklo da se smatra pomalo religioznim, što predstavlja ukupno 85% svih mladih građana između 18 i 35 godina.

Autor: Kajgana/ redportal.rs

#Makedonija

#Mladi

#Religija

#crkva