Koji običaj vezan za Savindan vam je najpoznatiji?

Danas vernici, a posebno đaci u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj proslavljaju osnivača srpske crkve i ktitora brojnih škola i bolnica, Svetog Savu.

U našim krajevima za svaki praznik vezani su razni običaji pa tako i za ovog svetitelja se vezuju razne priče i običaji.

Jedan od običaja koji su ljudi često primenjivali je to da su na Savindan uvek čitali nešto novo jer po predanju mogu da se ulenje i da ne rade ništa.

Takođe, jedno od bitnih verovanja je i ono opevano u narodnoj pesmi Početak bune protiv dahija u kojoj se pominje Sveti Sava tačnije, ako zagrmi na Savindan u državi će se desiti neki bitni događaji koji su uglavnom bili loši.

U nekim krajevima Svetog Savu praznuju i stočari, oni iz straha od vukova, nikako neće terati stoku u šume. Isto tako, danas se ne sme raditi sa sečivom, a čak se i britve drže zatvorene da bi i vukovima čeljusti ostale sklopljene.

Koliko je Sveti Sava bio poštovan u narodu govori i činjenica da je pesma posvećena njemu zaživela u narodu pa je generacije pevaju proslavljajući svetitelja. Priča o nastanku pesme je veoma interеsantna.

Pesma Svetitelju Savi arhiepiskopu serbskome, poznatija pod nazivom Himna Svetom Savi u Hilandar je 1832. u prepisu doneo kuveždinski jeromonah Silvester Vučković. Prema izvorima, himna je nastala u Kuvežedinu, pevala se u manastirskoj crkvi posvećenoj Svetom Savi i Svetom Simeonu još od 1735. Nažalost, pisanih tragova nema jer je kuveždinska arhiva stradala u ustaškim haranjima i paljenjima tokom Drugog svetskog rata.

IZVOR: TW / Made In Serbia With Love

Autor: redportal.rs

#Himna

#običaji

#sveti sava