Hristos se rodi!

Jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, pored Vaskrsa, jeste Božić, koji vernici po julijanskom kalendaru obeležavaju 7. januara.

U duhu današnjeg dana, u nastavku teksta, podsetićemo se običaja koji se upražnjavaju tokom današenjeg dana! ✨

Kako je Božić porodični praznik, treba ga provesti u krugu najbližih. Ženski članovi porodice tog jutra mese česnicu, koja može biti slatka ili slana. U česnicu, prema starim običajima, stavlja se jedan metalni novčić, nekada dukat, a po verovanju, član porodice koji pronađe skrivenu paru tokom godine će imaće sreće i novca. Pored pare, u česnicu se stavlja i grana Badnjaka, koja simbolizuje veselje i radost onome ko je pronađe u česnici.

Česnicu tradicionalno tokom doručka lome dva člana porodice i dele je na onoliko delova koliko ima ukućana za stolom.

Foto: Unsplash.com

Nakon doručka, u kuću dolazi položajnik sa Banjakom koji, prema verovanju, simbolizuje Mudrace sa Istoka. Položajnik može biti osoba bliska porodici ili neki slučajni prolaznik loga domaćin pozove u kuću. Takođe, pololožajnik se pre odlaska iz kuće daruje prikladnim poklonom.

Položajnik granom Badnjaka koju je doneo raspaljuje vatru i izgovara želje za kuću u koju je došao.

Prema verovanju, na dan Božića ne valja spavati, jer ćete biti uspavani tokom cele godine i nećete biti orni, veseli, vredni i slično! Takođe, na Božić treba započeti neki novi posao kako bi se tokom godine razvijao uspešno ili treba raditi onaj posao koji vam je u protekloj godini bio jako težak ili nije bio uspešan onoliko koliko ste planirali!

Mir Božji, Hristos se rodi!

Autor: redportal.rs

#bozić

#običaji

#položajnik

#česnica