Istraživači nisu istraživali da li efekat kafe na mozak varira u zavisnosti od načina pripreme i aditiva kao što su mleko ili šećer

Naučnici su otkrili da ljudi koji svakodnevno piju kafu imaju manje šanse da razviju kognitivna oštećenja mozga. Istraživanje, objavljeno u časopisu Frontiers of Aging Neuroscience, sprovedeno je više od 10 godina na Univerzitetu Edit Koun u Pertu, Zapadna Australija.

Otkrili smo da su učesnici koji su pili više kafe imali manji rizik od razvoja loših kognitivnih oštećenja, što je često preteča same Alchajmerove bolesti. Kod ljubitelja kafe, promene u oblastima mozga koje su odgovorne za izvršne funkcije kao što su planiranje, samokontrola i pažnja su manje pogođene tokom vremena... Kafa može biti posebno korisna za starije ljude koji su u riziku od kognitivnog oštećenja, ali nemaju simptome. Možda ćemo moći da razvijemo preporuke za ljude koje treba da slede u srednjim godinama i nadamo se da će to imati trajni efekat - objasnila je glavni autor, dr Samanta Gardner iz Centra za istraživanje i lečenje Alchajmerove bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta.

Prethodne studije su pokazale da je neprerađeni kofein efikasan u sprečavanju oštećenja pamćenja kod miševa. Prerađeni napitci od kafe obično ne sadrže sirovi kofein, ali postoje i druge supstance kao što su kafstol, kofein i eikozanoil-5-hidroksitriptamid, koji takođe imaju blagotvorno dejstvo. Istraživači nisu istraživali da li efekat kafe na mozak varira u zavisnosti od načina pripreme i aditiva kao što su mleko ili šećer.

Autor: redportal.rs

#alchajmer

#kafa

#zdravlje