Naučnici su otkrili da ljudi koji svakodnevno piju kafu imaju manje šanse da razviju kognitivna oštećenja mozga. Istraživanje, objavljeno u časopisu Frontiers of Aging Neuroscience, sprovedeno je više od 10 godina na Univerzitetu Edit Koun u Pertu, Zapadna Australija.
– Otkrili smo da su učesnici koji su pili više kafe imali manji rizik od razvoja loših kognitivnih oštećenja, što je često preteča same Alchajmerove bolesti. Kod ljubitelja kafe, promene u oblastima mozga koje su odgovorne za izvršne funkcije kao što su planiranje, samokontrola i pažnja su manje pogođene tokom vremena... Kafa može biti posebno korisna za starije ljude koji su u riziku od kognitivnog oštećenja, ali nemaju simptome. Možda ćemo moći da razvijemo preporuke za ljude koje treba da slede u srednjim godinama i nadamo se da će to imati trajni efekat - objasnila je glavni autor, dr Samanta Gardner iz Centra za istraživanje i lečenje Alchajmerove bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta.
Prethodne studije su pokazale da je neprerađeni kofein efikasan u sprečavanju oštećenja pamćenja kod miševa. Prerađeni napitci od kafe obično ne sadrže sirovi kofein, ali postoje i druge supstance kao što su kafstol, kofein i eikozanoil-5-hidroksitriptamid, koji takođe imaju blagotvorno dejstvo. Istraživači nisu istraživali da li efekat kafe na mozak varira u zavisnosti od načina pripreme i aditiva kao što su mleko ili šećer.
NAUKA: Gazirani sokovi su štetni i zamašćuju jetru 🥤☝
Autor: redportal.rs