Verovali ili ne 😎

Kafa je piće kojim mnogi započinju dan, bez kog jednostavno ne mogu da funkcionišu. Neretko se ukućani tokom dana okupe svi zajedno samo na jutarnjoj kafi a onda se razmile svako na svoju stranu. Kafa je piće kojim zovemo prijatelje da se vidimo a na kraju je ne popijemo već uživamo u nekom drugom piću 🤣.

Ukus domaće kafe zavisi od mnogo aspekata, a možda najnoviji je izgled i kvalitet džezve.

Od emajla - Ovo su solidni modeli po pristojnim cenama. Dobro se peru i dugo traju. Ali tu je i minus - džezva se nejednako zagreva, što može pokvariti ukus kafe.

Od keramike - Prilično su skupe, a krhke. Međutim, kafa koja se u njima priprema je savršenog ukusa, pošto se džezve ravnomerno zagrevaju i dugo drže temperaturu, ne dozvoljavajući da se piće prevremeno ohladi.

Od aluminijuma - Lagane, jeftine dobro se zagrevaju. Međutim, neki tvrde da se na visokim temperaturama, u kontaktu sa tečnošću, oslobađaju štetne materije.

Od bakra - Ako unutrašnjost džezve nije prekrivena slojem kalaja, prekomerno zagrevanje može dovesti do oslobađanja štetnih materija.

A evo još jednog saveta pri kupovini džezve. Kada kupujete džezvu, izaberite onu  sa širokom bazom i uskim "vratom". U takvoj posudi će se formirati penasti pokrivač koji  zadržava aromu kafe.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#dzezva

#kafa

#miris

#ukus