Morske struje su ih odnele 400 km daleko od obale

Muškaraci sa Solomonskih Ostrva su proveli 29 dana izgubljeni na moru, pronađeni su na obalama Papue Nove Gvineje, skoro 400 km udaljeni od mesta odakle su započeli svoje putovanje morem.

The Guardian prenosi da su Livijan Enđakana i Džunior Kolonaj krenuli su na put 3. septembra sa ostrva Mono u zapadnom delu Solomonskih Ostrva sa motornim čamcem.

Ideja je bila da Džunior Kolonaj i Livijan Enđakana su čamcem putovali 200 km južno do grada Noro, koji se nalazi na ostrvu Južna Džordžija, međutim put 2 avanturista se iskomplikovao jer ih je uhvatila jaka kišu i vetar, zbog čega su uslovi putovanja bili izuzetno otežani.

- Kada nas je zahvatilo loše vreme, bilo je zaista teško. Međutim, situacija je postala još gora kada nam se pokvario GPS. Nismo mogli da vidimo kuda idemo i jednostavno smo odlučili da ugasimo motor i pričekamo da se situacija smiri, a i uštedeli smo gorivo.

- Ipak, morske struje odvele su ih daleko od prvobitnog cilja te su se nakon 29 dana našli 400 km severozapadno na obalama Papue Nove Gvineje.

Na pitanje novinara kako su preživeli put, muškarci su naveli kako su jeli narandže koje su poneli sa sobom, kao i kokos, a kada je reč o piću, naveli su kako su komadom platna sakupljali kišnicu.

Kada su stigli na obalu, lokalni ribari su pozvali hitnu pomoć koja ih je odvela prema bolnici.

- Muškarci su bili toliko slabi da su ih, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, morali odneti s broda u obližnju kuću. Vrlo brzo su prebačeni u bolnicu gdje su i pregledani - prenosi The Guardian.

Autor: Klix.ba

#Pomoć

#more

#putnici