Samo 2 decenije kasnije Turci su zauzeli veći deo Balkanskog poluostrva

Marička bitka za Srbe predstavlja uvod u propast velikog srpskog carstva. Nakon smrti cara Dušana, naslednik, car Uroš se nije najbolje snašao na prestolu pa se vlastela okrenula protiv njega odvajajući jadan po jedan deo teritorije.

Sama bitka je osim po nazivu Marička poznata i kao bitka kod Černomena. Datum početka bitke je 26. septembar 1371. tada su u bici učestvovali gospodari makedonske oblasti braća Vukašin, Gojko i Uglješa Mrnjavčević.

Cilj braće Mrnjavčević je bio da Turke isteraju iz Evrope dok se njihov sultan Murat borio za proširenje teritorije u Maloj Aziji. Rumelijski beglerbeg Lala Šahin je imao 10.000 vojnika samo iz Jedrenskih oblasti. Srbi zajedno sa ostalim hrišćanima imali su isti broj ali su vojnici bili bolje obučeni.

Pošto rumelijski berglerbeg nije imao najjače vojnike uz sebe rešio je na prepad između noći da napadne hrišćanske položaje i na taj način preokrene u svoju korist.

Te noći su poginuli i Vukašin i Uglješa, a grad Jedrene, nekadašnja turska prestonica je bila zaštićena od upada hrišćana.

Samo 2 decenije kasnije, nakon boja na Pločniku 1986. i Kosovske bitke 1389. Turci su zauzeli veći deo Balkanskog poluostrva.

Autor: Redportal.rs

#marička bitka

#mrnjavčevići

#turci