Podneto više od 380 amandmana

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o amandmanima podnetim na Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu kao i na ostale zakonske predloge.

Upućeno je ukupno 382 amandmana od kojih najviše - 178, na Predlog zakona o budžetu.

Republička izborna komisija na današnjoj sednici donela je rešenje o dodeli mandata za troje novih poslanika koji će popuniti upražnjena poslanička mesta.

Pošto su poslanici sa izborne liste Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve Maja Madžurić Puzić i Ivana Popović podnele ostavku na poslanička mesta, mandati su dodeljeni prvim sledećim sa liste iz redova Srpske napredne stranke, Bratimiru Vasiljević i Mirislavu Milojeviću.

I poslanica Zavetnika Sanja Marić podnela je ostavku na poslaničko mesto, a nju će u parlamentu zameniti stranački kolega Marko Ristić.

Matični Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava sinoć je prihvatio samo 2 amandmana, a ostale odbio.

Poslanici opozicije su zbog toga negodovali, pa su sednicu jutros započeli reklamiranjem povrede Poslovnika i zbog toga najavili konferenciju za novinare.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac je ocenio da su poslanicima uskraćena prava na repliku, da oni to neće dozvoliti i da će pružiti otpor.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok Radomir Lazović rekao je tokom rasprave u načelu da su oni amandmanima želeli da se sredstva namenjena za izgradnju nacionalnog stadiona preusmere na izgradnju kanalizacione mreže, kao i za sanaciju divljih deponija.

Prema njegovim rečima, taj poslanički klub je želeo da utiče i na bolji položaj mladih, odnosno da se neka sredstva preusmere za izgradnju novih studentskih domova, ali i da se povećaju kapaciteti postojećih.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#skupština