Post mnogo više nego odricanje od mrsne hrane

Za pravoslavne vernike koji poštuju Julijanski kalendar, tačnije Srpsku pravoslavnu crkvu, Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru, danas je počeo šestonedeljni Božićni post.

Vernici se u toku ovog posta pripremaju za doček praznika Roždestva Hristovog - rođenja Isusa Hrista. Post je put ka spasenju, koji podstiče vernike da se ne uzdržavaju samo od mrsne hrane, već i od loših misli, zlobe, uvreda, besa i svega što ih udaljava od Boga.

Božićni post je uveden u 4. veku, a od 12. veka traje 40 dana. Ne smatra se strogim postom, jer je konzumiranje ribe dozvoljeno vikendom, na praznike Vavedenja Presvete Bogorodice i Nikoljdan bez obzira u koji dan padnu, dok je korišćenje ulja i vina dozvoljeno svakog dana izuzev srede i petka.

Poslednja sedmica uoči Božića se posti nešto strožije, bez korišćenja ribe i ulja. Iako postoje opšta pravila posta, najbolje je da se vernici konsultuju sa svojim sveštenikom, koji treba da im odredi individualna pravila posta u skladu s njihovim opštim i zdravstvenim stanjem. Posta su oslobođeni hronični bolesnici, deca i trudnice.

IZVOR: YT / Srpska Stvar

Autor: redportal.rs

#Božić

#Nikolaj Velimirović

#Roždestvo Hristovo

#Vladika Nikolaj

#post