Prihodi povećani za 13, rashodi za 16 procenata

U Skupštini Srbije juče počela rasprava o rebalansu budžetaU Skupštini Srbije raspravlja se o rebalansu ovogodišnjeg budžeta po hitnom postupku.

Predloženim rebalansom budžetski prihodi povećani su za 13 odsto, odnosno za 193 milijarde dinara, i iznosiće 1,7 milijardi dinara, dok će rashodi budžeta biti veći za skoro 16 odsto, tako da će budžetski deficit umesto tri iznositi 3,94 odsto BDP-a, odnosno 670 miliona evra više od prethodno projektovanog.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je pet razloga za rebalans budžeta, među kojim je istakao to što su prihodi bili veći za čak 180 milijardi dinara u odnosu na planirane.

Članica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava poslanica Aleksandra Tomić iz Srpske napredne stranke ocenila je da rebalans budžeta podrazumeva novi okvir koji je povećan u skladu sa privrednim kretanjima.

Pravi razlog za povećanje prihoda je inflacija, a za rast deficita pokrivanje gubitaka energetskih preduzeća, EPS-a i Srbijagasa, tvrdi opozicija. Poslanik Radomir Lazović rekao je da je Zeleno-levi klub podneo devet amandmana, kojima se između ostalog traži da se ne smanjuje budžet za životnu sredinu kako je to predloženo u rebalansu.

Predloženim rebalansom povećane su i subvencije za skoro 22 odsto, odnosno za 31 milijardu dinara a više od trećine podsticaja namenjeno je poljoprivedi. Za socijalnu zaštitu povećani su rashodi za 15,7 milijardi dinara uglavnom za isplatu pomoći za decu. Poslanici se izjašnjavaju i o predlozima zakona za isplatu pomoći mladima od 5.000 dinara i za povećanje penzija u novembru od devet odsto.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#skupština