Ohrabrujuće vesti saopštena iz kabineta ministarke

Ministarstvo rudarstva i energetike iniciraće osnivanje posebnog fonda za školovanje dvanaestoro dece rudara stradalih u nesreći u rudniku Soko, saopšteno je iz kabineta ministarke Zorane Mihajlović.

Ona je na TV Hepi rekla da će osim jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara naslediti penziju.

- Rudnik Soko ima najbolji monitoring, baš zbog toga što se zna da je metanski rudnik - napomenula je Mihajlović.

Ministarka je rekl da je potrebno napraviti plan koji od podzemnih rudnika treba zatvarati i navela da će u tom slučaju država obezbediti alternativu za sve radnike.

- Najveća količina uglja iz rudnika 'Soko' prodaje se Elektroprivredi Srbije, to jeste kvalitetan ugalj, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita - naglasila je Mihajlović, prenosi N1.

Država, kako je rekla, godišnje izdvaja 45 miliona evra za Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", gde radi više od 3.500 ljudi i da je obaveza države da o njima vodi računa, jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice.

- Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije - zaključila je ona.

Autor: N1info.com

#deca

#fond

#nastradali

#rudari

#skolovanje