Angela Merkel poslednji put međ' Srbima

Angela Merkel će danas i sutra boraviti u poseti zemljama Zapadnog Balkana. Danas će biti u Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, dok će se sutra u Tirani sastati sa premijerima svih zemalja Zapadnog Balkana.

S obzirom na to da se poseta odvija samo nešto više od 10 dana pred nemačke parlamentarne izbore, na kojima se Angela Merkel prvi put neće kandidovati za kancelarku nakon 16 godina vlasti, jasno je da dolazak u Srbiju predstavlja poslednju bilateralnu posetu dugogodišnje kancelarke.

Aleksandar Vučić će na taj način biti poslednji svetski lider sa kojim će najuticajnija državnica Evrope u 21. veku imati bilateralni susret. Ova činjenica samo pokazuje koliki značaj Nemačka pridaje regionu Zapadnog Balkana, a očekuje se da Merkel Vučiću prenese poruku da će nemačka politika prema regionu ostati nepromenjena i čvrsta.

I dok se kancelarka Merkel sprema za svoje oproštajno državničko putovanje, mnogi u Srbiji se sećaju njene posete Beogradu iz 2011. godine, kada je Borisu Tadiću prenela niz zahteva u pogledu evropskog puta Srbije, ali i problema na Kosovu i Metohiji. Atmosfera prilikom sastanka bila je napeta, a neprijatnost je kulminirala kada je nemačka kancelarka iznela zahtev za ukidanjem srpske vlasti na severu KiM.

IZVOR: YT / OtvoreniStudio

Mnogi su nakon tog sastanka komentarisali da je Angela Merkel tada došla da "isprati" sa vlasti Borisa Tadića, s obzirom na to da je na prvim sledećim izborima Tadić izgubio od Nikolića, čime je počela era vlasti Srpske napredne stranke koja i dalje traje.

Sada bismo mogli reći da je Merkelova došla da Vučić nju isprati sa vlasti, s obzirom na tajming same posete i činjenicu da ona uskoro prestaje da bude kancelarka.

Za kancelarku Merkel pripreljen je doček na aerodromu Nikola Tesla, nakon čega će oko 17.00 časova za nju biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija na Novom Beogradu. Posle svečane ceremonije biće održan bilateralni sastanak između predsednika Vučića i kancelarke, a posle toga će se dvoje državnika obratiti medijima.

Autor: redportal.rs

#Vučić

#merkel

#merkel tadiću

#merkelova

#tadić

#tadića tadiću

#vučića