Predsednik će razgovarati sa Srbima na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, rekao je da je dogovoreno da se do kraja jula nastavi dijalog na najvišem nivou, kao i da albanska delegacija ne želi da ispuni potpisane ugovore.

Kako je rekao na konferenciji za novinare posle sastanka, dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati. Dogovor da se nastavi dijalog je, kako je rekao, važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira.

- Tri važne vesti – albanska delegacija ne zeli da ispuni ugovore, ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština, tražili su hitno i odmah kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo i  nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama. Bio sam blag, nisam želeo da ukažem na druge stvari, potpuno odsustvo realnosti.

Vučić je dodao da se razgovaralo o nestalim osobama.

- Ja sam pričao o principima i koliko je važno da otkrijemo mesto gde je sahranjen svaki Albanac i svaki Srbin, ponudio sam i to je naišlo na odobrenje Borela i Lajčaka, da nam kažu ako imaju sumnju gde se nalazi grobnica, da ćemo odmah to mesto da otvorimo i pokažemo javnosti, tražio sam na devet lokacija da se nama dozvoli da iskopamo, a onda su rekli ne može, jer je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović. Ovo što sam vam rekao je u blažoj formi, nisam video racionalni pristup.

Predsednik Srbije dodaje da će morati da razgovara sa Srbima sa Kosova jer je veoma uplašen.

- Video sam sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti, uplašen sam jer je neko veoma neodgovoran. Spremni smo da prihvatimo svaki datum i dan i ne postoji ništa važnije od obezbeđivanja bezbednosti za naše ljude na Kosovu. Da li vidim ozbiljniji napredak ubrzo, ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao. Nisam izgovarao uvrede, nisam psovao, da li sam bio relativno oštar – ne možete da budete oštri ako vam usred problema nestalih osoba neko kaže da je Veljko Odalović Gering i Gebels, odgovorio sam oštro, ali nisam prešao granicu - kaže Vučić.

Autor: pink.rs

#Kosmet

#Kosovo

#Kurti

#brinem za srbe

#vucic