Novi izum na polju tehnologije

Naučnici još uvek nemaju tehnologiju kako bi obnovili nekog sa bioničkim delovima tela. Novo veštačko oko dovodi kiborge na korak bliže stvarnosti. On oponaša strukturu ljudskog oka. Osetljivo je na svetlost i ima brže reaguje od prave očne jabučice. Iako neće imati razvijene teleskopske mogućnostima ili mogućnosti noćnog vida koje je Steve Austin imao u televizijskoj emisiji The Six Million Dollar Man, istraživači Nature tvrde da ovaj elektronski okular ima potencijal za oštriji vid od ljudskog oka.

- U budućnosti to možemo koristiti za bolje vidne proteze i humanoidnu robotiku - kaže inženjer i naučnik za materijale Zhiyong Fan sa Univerziteta u Hong Kongu za nauku i tehnologiju.

IZVOR: YT / Gateway to Knowledge

Naučnici su koristili zakrivljenu membranu od aluminijumskogoksida, obloženu senzorima nano veličine od svetlosno osetljivog materijalanazvanog perovskite (SN: 7/26/17), da imitiraju arhitekturu kao kod ljudskog oka u njihovoj sintetičkoj očnoj jabučici. Žice pričvršćene za veštačku mrežnjaču šaljuočitavanja sa tih senzora u spoljna kola za obradu, baš kao što nervna vlaknaprenose signale sa stvarne očne jabučice u mozak.

Za razliku od od ljudske očne jabučice koj može da registruje promene u osvetljenju od oko 40 do 150 milisekundi, veštačka može brže i to od 30 do 40 milisekundi. Što se tiče prigušenog svetla isto ga vidi kao i ljudsko oko, mada je vidno polje od 100 stepeni a ne od 150 kao kod čoveka. Međutim, to je bolje nego kod uobičajenog ravnog senzora za snimanje.

Foto: Printscreen YouTube/ Gateway to Knowledge

Pošto veštačka mrežnjača ima oko 460 miliona senzora svetlosti po kvadratnom centimetru, a ljudska oko 10 miliona, teorijski sintetičko oko bi moglo opaziti mnogo veću rezoluciju. Trenutno to nije slučaj, jer bi bilo potrebno da se očitavanja vrše odvojeno sa svakog senzora. Svaka žica priključena na sintetičku mrežnjaču debela je oko jednog milimetra, te dodiruje mnoge senzore odjednom. Samo 100 takvih žica stane preko zadnjeg dela mrežnjače, stvarajući slike koje imaju 100 piksela.

Oko špijun

Na zadnjoj strani očne jabučice ugrađena je sintetička mrežnjača sa nanoskalnim senzorima svetlosti. Oni mere svetlost koja prolazi kroz sočivo na prednjem deluoka. Žice pričvršćene za zadnji deo mrežnjače prenose signal od tihsenzora do spoljnih kola za obradu, slično načinu na koji nervna vlaknapovezuju očnu jabučicu sa mozgom.

Da bi pokazao da se na veštačku očnu jabučicu mogu povezati tanje žice radi većerezolucije, naučni tim je pomoću magnetnog polja za nanosesenzore na sintetičkojmrežnjači jednu po jednu prikačio mali niz metalnih igala, debljine od 20 do100 mikrometara. Trenutni metod stvaranja pojedinačnih ultramalih piksela je nepraktičan jer je takav postupak izvodljiv za nekoliko stotina nanožica, ali ne i za milione kako kaže Hongrui Jiang inženjer elektrotehnike sa Univerziteta Wisconsin–Madison - Inženjerima će biti potreban mnogo efikasniji način za proizvodnju ogromnogniza sićušnih žica na poleđini veštačke očne jabučice kako bi joj pružilinadljudski vid - dodaje on.

Autor: redportal.rs

#artificial

#bionic eye

#eye spy

#oko

#oko špijun

#očna jabučica

#perovskite

#sintetičko oko

#tehnologija

#veštačka mrežnjača

#veštačko oko