Pauci konzumiraju 400 do 800 miliona tona insekata godišnje

Prema novim saznanjima, na svetu postoji 50.000 vrsta pauka, a moguće je da ih ima i duplo više, ali još nisu otkriveni, ocenjuju naučnici.

Svetski katalog pauka, koji pripada Prirodnjačkom muzeju u švajcarskoj prestonici Bernu, registrovao je prošle nedelje 50.000 vrsta pauka pod nazivom Guriurius minuano.

Nova vrsta pripada porodici pauka "Salticidae", a svoj plen lovi na drveću u južnom Brazilu, Urugvaju i oko Buenos Ajresa u Argentini. Otkriće je napravio arheolog Kimberli S. Marte i njenih kolega iz Brazila, a ime je dobio po sada izumrlom narodu Minuana koji je nekada živeo u tom području.

Pauci su najvažniji predatori u kopnenim staništima na Zemlji, tako da ne treba zanemariti njihov značaj za životnu sredinu. Pauci konzumiraju 400 do 800 miliona tona insekata godišnje, što ih čini važnim regulatorima populacija insekata. Zbog toga su od velikog značaja i za narod.

Prvi naučni opis pauka datira iz 1757. godine. Ali iako je bilo potrebno 265 godina da se dostigne broj od 50.000 vrsta, stopa otkrića stalno raste, pa bi narednih sto godina moglo otkriti još više.

- Prema našim procenama, verovatno postoji 50.000 vrsta pauka koje još nismo otkrili - rekli su izdavači Kataloga.

Katalog pauka dostupan je na veb stranici muzeja.

Autor: redportal.rs

#Vrste

#ineskti

#muzej

#pauk