Ovo mesto poseti preko skoro 100 miliona turista godišnje.

Kapali Čaršija je najveća pokrivena pijaca na svetu. Njen istorijski razvoj je zaista fascinanatan. Ono što turiste dovodi u Kapali čaršiju je pored raznovrsne ponude i jeftinijih cena i to što se nalazi u neposrednoj blizini Aja Sofije koja je jedno od najposećanijih mesta u Istanbulu.

Ova čaršija je nastala još u davnom 15. veku po turskom osvajanju Carigrada. Mehmed Osvajač je odmah po osvajanju Carigrada uspostavio trgovinu kakograd ne bi stagnirao, a on ubirao prihode od poreza. Na ovoj čaršija je glavna roba bila tekstil koji se dovozio iz raznih krajeva.

U Kapali čaršiji su se nekad nalazile brojne prodavnice, dve džamije, karavansaraji i hanovi, gde su trgovci na Putu svile mogli da prodaju svoju robu i odmaraju od puta.

Prodavnice u Grand Bazaru su očaravajuće i čine da se osećate kao u snu. Enterijer, boje, materijali, ljudi koji rade, ostaljaju fasicanatan utisak na posetioce.

Kapali čaršija je jedna od najstarijih i najvećih pokrivenih pijaca na svetu. Prostire se na čak 47.600 m2. U ovom ogormnom objektu ima 61. ulica i više od 3.000 prodavnica.

Pored 25.000 zaposlenih, između 250.000 i 400.000 posetilaca dnevno prođe ovim bazarom. Kapali čaršija je 2004. proglašena za najposećeniju turističku destinaciju na svetu sa 91.2 miliona turista godišnje.

IZVOR: TW / @DraganGulic

Autor: redportal.rs

#Istanbul

#bazar

#pijaca