Naučnici su shvatili da je velika zagonetka kako naša zvezda funkcioniše

Naučnici su otkrili novu vrstu visokofrekventnih talasa na površini Sunca, koji se kreću tri puta brže nego što su stručnjaci mislili da je moguće. Članak pod naslovom Visokofrekventni retrogradni virtuelni talasi otkriveni na Suncu objavljen je u časopisu Nature Astronomi.

Naučnici su primetili da ovi kružni talasi putuju kroz solarnu plazmu u suprotnom smeru od njene rotacije. Pošto stručnjaci ne mogu tako lako da analiziraju duboke regione Sunca, oni često mere akustične talase koji putuju kroz njegovu površinu i vraćaju se u jezgro da bi otkrili šta se dešava u nepoznatim oblastima.

Ali kada su, nakon analize podataka iz svemira prikupljenih 25 godina putem zemaljskih teleskopa, otkrili da se ovi novootkriveni HFR talasi na površini Sunca kreću brzinom bez presedana, naučnici su shvatili da je velika zagonetka kako naša zvezda funkcioniše.

Naučnici su u početku mislili da su ovi akustični solarni talasi stvoreni blizu površine Sunca pomoću Koriolisove sile koja deluje na bilo koje telo koje se kreće u rotirajućem sistemu. Pravac Koriolisovog efekta je normalan na smer kretanja tela kao i na osu rotacije određenog sistema, a čini se da se ekvatorijalne tačke rotirajućeg tela kreću brže od tačaka polova.

Stručnjaci veruju da se talasi nakon početka ubrzavaju u HFR talasima iz tri moguća razloga. Možda sunčevo magnetno polje ili gravitacija ubrzavaju Koriolisove talase, ili ih mogu pokretati vruće konvektivne struje koje se kreću ispod i kroz površinu Sunca. Ali nijedan od ovih procesa ne odgovara podacima.

- Ako bi se HFR talasi mogli pripisati bilo kom od ova tri procesa, onda bismo dobili odgovore na važna pitanja o tome kako Sunce funkcioniše - rekao je fizičar Kris Hanson iz Centra za svemirske nauke Univerziteta Njujork u Abu Dabiju.

Ali, prema njegovim rečima, ovi talasi verovatno ne nastaju iz navedenih razloga, što je veoma misteriozno i postavlja dodatna pitanja.

Autor: redportal.rs

#misteriozni talasi

#sunce

#talasi