Evo kako funkcioniše

Malezijski ginekolog je stvorio prvi uniseks kondom koji mogu da koriste i muškarci i žene i napravljen je od materijala koji se obično koristi za pokrivanje povreda i rana u bolnicama.

Njegov pronalazač se nada da će Vondaleaf uniseks kondom osnažiti ljude da preuzmu bolju kontrolu nad svojim seksualnim zdravljem bez obzira na njihov pol ili seksualnu orijentaciju.

- To je u suštini običan kondom sa lepljivom prevlakom - rekao je Džon Tang Ing Čin, ginekolog u firmi za medicinsku opremu Twin Catalyst.

Lepak se nanosi samo na jednu stranu kondoma, dodao je, što znači da se može obrnuti i da ga koristi bilo koji pol. Svaka kutija sadrži 2 kondoma i koštaće 3 evra.

Prosečna cena za desetak kondoma u Maleziji je 20-40 ringita (između 4,11 i 8,61 evra). Tang pravi kondome od poliuretana, materijala koji se koristi u providnim zavojima za rane koji je tanak i fleksibilan, ali jak i vodootporan.

Tang je objasnio da je Vondaleaf prošao kroz nekoliko krugova kliničkih istraživanja i testiranja i da će biti komercijalno dostupan preko veb stranice kompanije ovog decembra.

- Na osnovu broja kliničkih ispitivanja koje smo sproveli, prilično sam optimista da će s vremenom to biti značajan dodatak mnogim metodama kontracepcije koje se koriste u prevenciji neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti - rekao je Tang.

Autor: B92

#kondom

#uniseks