Naučnici potpuno zbunjeni fenomenom 🤭

Zamislite da se đetate smrznutim predelima ruskog Arktika, sa prijateljem i dva psa, šetate i posmatrate predeo kada odjednom spazite posve veseli spektakl na obzorju sačinjen od plavih svetlica pod debelim snegom. Ako ste zbunjeni, nema problema. Isto tako se osetio i Mihail Neretin, sim molekularnog biologa, kome se upravo to i dogodilo dok je šetao u blizini usamljene istraživačke stanice na obalama Belog mora.

Sa njim, u toj šetnjji, je bila i Vera Emeliankenko, biolog koji je odlučila da se odmah baci u istraživanje posve nesvakidašnjeg fenomena. Nakon što je sabila jednu grudvu snega, primetila je da se svetlost pojačala kako je ona pojačavala pritisak. Odmah je pozvala fotografa Aleksandra Semova, koji je dokumentova svetleći fenomen, koji je dodatno jačao i kao da je i bio aktiviran koracima i kretanjem ljudi i pasa po površini snega.

Zaintrigirana još više, odnela je uzorak snega nazad u laboratoriju i pustila ga da se sam otopi pod mikroskopom. Kada je bacila pogled, okrila je da se u ledu nalaze maleni vodeni organizmi po imenu kopepodi (copepods), Ti majušni ljuskari mogu da se nađu i slatkoj i u slanoj vodi.

Posmatrajući maleno biće pod mikroskopom, Vera je učinila ono što bi svaki normalan naučnik uradio - džvakala je životinjicu iglom. Pritisak ili rekacija na prisustvo igre naterali su kopepoda da još više svetli, čime je i definitivno potvrđeno da su oni izvor plavog svetla u snegu.

Da kopepodi svetle, nije ništa novo u nauci. Ali ono što jeste je to da se nekim čudom to odvija na kopnu umesto u okenima. Neretinova i Emeliankekino objašnjenje može biti prvi potvrđeni dokaz i objašnjenje svedočanstava svetlećeg snega na Arktiku.

Kopepodi svetle zahvaljujući hemijskoj reakciji koja stvara tečnost koja emituje svetlost po imenu kolenterazin. Evolutivno, ona je razvijena kao način da bi se oterali predatori.

Kao što smo naveli, ono što čini ovo otkriće tako čudnim jeste to što je njihovo normalno okruženje okean i to isključivo na velikim dubinama. Kako su uspeli da stignu do kopna i da budu zarobljeni u snegu ostaje da se razjasni.

Međutim, kako navodi Semenov, uveliko se piše rad upravo na tu temu, a istraga je već počela.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#Otkriće

#Svetleći sneg

#arktik

#istraživanje

#rusija