Francuski naučnik se izvinio nakon što je objavio fotografiju komada čorizo kobasice, tvrdeći da je to slika udaljene zvezde koju je snimio teleskop Džejms Veb

Francuski naučnik se izvinio nakon što je na Tviteru objavio fotografiju komada čorizo kobasice, tvrdeći da je to slika udaljene zvezde koju je snimio teleskop Džejms Veb.

Etjen Klajn, fizičar i direktor francuske Komisije za alternativnu energiju i atomsku energiju, podelio je sliku tradicionalne španske kobasice na Tviteru prošle nedelje, hvaleći "nivo detalja" koji pruža.

IZVOR: TW/@EtienneKlein

- Slika Proksime Kentauri, najbliže zvezde Suncu, udaljene 4,2 svetlosne godine od nas. Snimio ga je svemirski teleskop Džejms Veb. Ovaj nivo detalja… Svaki dan se otkriva novi svet - objavio je on na Tviteru, koji ima preko 91.000 pratilaca.

Objavu su ponovo tvitovale i komentarisale hiljade korisnika, koji su verovali da je to zaista daleka zvezda. Klajn je kasnije priznao da je slika zapravo krupni plan komada kobasice na crnoj pozadini.

- U svetlu određenih komentara, osećam obavezu da kažem da je ovaj tvit, koji prikazuje navodnu sliku Proksime Kentauri, šala. Naučimo da budemo oprezni sa prihvatanjem argumenata sa pozicije autoriteta, kao i sa spontanom elokvencijom pojedinih slika - napisao je on, a kasnije se izvino.

Autor: redportal.rs

#Francuski fizičar

#Kobasica

#Zvezde

#slika