Predviđa se da će sledeće godine Britanija zaostajati za drugim velikim industrijalizovanim zemljama

Novi britanski ministar finansija Nadim Zahavi izjavio je danas da vlada treba da obnovi i ojača ekonomiju zemlje koja je u teškom stanju i da će razmotriti sve opcije da se to postiigne.

- Razmotriću sve, ništa nije van stola - rekao je on za Skaj njuz, prenosi Rojters.

Britanska ekonomija pokazuje znake usporavanja jer se inflacija kreće prema dvocifrenom iznosu i predviđa se da će sledeće godine zaostajati za drugih velikim industrijalizovanim privredama.

Zahavi je takođe naglasio potrebu za fiskalnom disciplinom, ističući da će vlada morati da vodi računa o povećanju plata u javnom sektoru jer bi to moglo da podstakne inflaciju.

- Važna stvar je da se inflacija stavi pod kontrolu, da budemo fiskalno odgovorni - rekao je on.

Foto: Pexels.com

Zahavi je takođe naveo da će razmotriti načine na koje zemlja može da ostane konkurentna i dinamična u odnosu na evropske susede i ostatak sveta, te da će u tom smislu preispitati da li da se nastavi sa planiranim povećanjem korporativne stope poreza na dobit.

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je u utorak Zahavija za novog ministra finansija nekoliko sati nakon što je dotadašnji ministar Riši Sunak podneo ostavku u znak protesta zbog DŽonsonovih standarda navodeći razilaženje s premijerom oko ekonomske politike.

Autor: Tanjug

#Nadim Zahavi

#Velika Britanija

#fiskalna politika

#teško stanje ekonomije