Marin Le Pen napisala je na Tviteru da predsednik Republike ignoriše presudu glasačkih kutija

U Francuskoj je danas rekonstruisana vlada, što je bilo očekivano pošto je predsednička koalicija Emanuela Makrona, posle parlamentarnih izbora u junu, izgubila apsolutnu većinu.

Ključne pozicije ostale su nepromenjene, tako da će premijerka Elizabet Born i ministar finansija Bruno Le Mer i dalje ostati na svojim položajima, što je signal da neće doći do zaokreta u politici, preneo je Rojters.

Za novog portparola vlade imenovan je Olivije Veran, koji je bio lice krize tokom većeg dela pandemije korona virusa kao ministar zdravlja.

Veran, koji će biti zadužen za predstavljanje vladine politike, stekao je reputaciju smirenosti i staloženosti kada je branio vladinu politiku u vreme kovid-a u parlamentu i medijima.

Vladu je napustio ministar za solidarnost Damijen Abad, koji je pod istragom zbog sumnje da je pokušao da siluje dve žene.

Abad je osporio optužbe za seksualno nasilje i u ljutitim komentarima na račun onih koji ga optužuju, rekao da veoma žali što napušta svoj posao, ali da je tako najbolje jer može da se brani bez nanošenja štete vladi.

Vladu su napustile i Brižit Burginjon, bivša ministarka zdravlja, Žistin Benin zadužena za more i Ameli de Monšalin, bivša ministarka za ekološku tranziciju i koheziju zajednica.

Među novoimenovanima u vladi je Lorans Bun, zamenica generalnog sekretara OECD-a i glavni ekonomista, koja je zamenila Klemona Bona na mestu ministra za evropska pitanja, dok je Bon postao novi ministar saobraćaja.

Prva sednica Saveta ministara nove vlade zakazana je za 16.00 časova, preneo je BFMTV.

Izazovi za novu vladu počeće već ove nedelje sa nacrtom zakona o troškovima života koji bi trebalo da usvoji vlada i koji bi trebalo da stigne u parlament, kao i ekspoze vlade koji će predstaviti premijerka.

Born bi mogla da pozove na glasanje o poverenju nakon govora, a levičarska opozicija je saopštila je da će ona pozvati na glasanje o poverenju ako to ne učini predsednica vlade.

Makron nije najavio bilo kakav koalicioni pakt sa drugim strankama kako bi izgradio funkcionalnu većinu u parlamentu niti je pridobio neka velika imena iz opozicije u ovoj poslednjoj rekonstrukciji vlade.

"Očigledno je da ima malo dobrovoljaca koji bi se popeli na Titanik", rekao je Manuel Bompar, poslanik krajnje levičarske stranke Nepokorna Francuska.

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen napisala je na Tviteru da predsednik Republike ignoriše presudu glasačkih kutija i zahtev francuskog naroda za različitom politikom.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Francuska