Lideri su se dogovorili i da nameravaju da osnuju Klimatski klub za koordinaciju akcija u borbi protiv klimatskih promena

Lideri Grupe sedam (G7) industrijski razvijenih zemalja obećali su proteklog utorka da će izdvojiti 4,5 milijardi dolara za borbu protiv globalne gladi.

Foto: Tanjug AP/Brendan Smialowski

Oni su se takođe dogovorili da pojačaju napore za pružanje pomoći ukrajinskim poljoprivrednicima za nastavak rada i rešavanje problema nedostatka đubriva, prenosi Rojters.

U završnom saopštenju G7, koje je dogovoreno na kraju trodnevnog samita u bavarskim Alpima, takođe se pozivaju zemlje koje imaju zalihe da hranu učine dostupnom i drugima, i naglašava se posvećenost tome da poljoprivredna tržišta ostanu otvorena.

G7 namerava da osnuje Klimatski klub

Grupa sedam (G7) vodećih ekonomija sveta namerava da osnuje Klimatski klub za koordinaciju akcija u borbi protiv klimatskih promena i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, prema završnom saopštenju sa trodnevnog samita G7, koji je okončan danas u Nemačkoj.

Klub ima za cilj da unapredi ambiciozne i transparentne politike za ublažavanje klimatskih promena s fokusom na smanjenje intenziteta emisija štetnih gasova u zemljama učesnicama u Klubu, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Autor: Tanjug

#Nemačka

#g7

#globalna glad

#klimatski klub

#sastanak