Teritorija Luganske Narodne Republike u potpunosti očišćena od ukrajinskih snaga

Luhansk čini jednu od dve regije koje formiraju Donbas, istočni deo Ukrajine gde konflikt počeo između proruskih separatista i ukrajinske vojske 2014. godine.

Region je postao centralno mesto sukoba nakon 2 meseca ratnih operacija u Ukrajini. Posle povlačenja iz regiona Kijeva, Sumija i Černihova ruska armija je fokusirala sve svoje napore na oblast Donbasa.

Padom grada Lisičanska načinjen je veliki korak ka uspostavljanju dalje pune kontrole nad regionom. Kako je naveo ukrajinski generalštab:

Nakon tečkih borbi u Lisičansku, odbrambene snage Ukrajine su bile primorane da se povuku sa svojih linija i pozicija.

Proruski separatisti su uveliko objavili pobedu u oslobođenje grada dan pre objave generalštaba armije Ukrajine. Leonid Pasečnik, vođa Luganske Narodne Republike, objavio je da je grad oslobođen.

Prema Američkom instututu za studije rata Rusija će najverovatnije uspostaviti potpunu kontrolu nad celim Luhanskom u sledećih nekoliko dana. Nakon toga, ruske trupe će se najverovatnije fokusirati na ukrajinske pozicije oko Severska, zapadno od Lisičanska, pre no što se okrenu ka Slavjansku i Bahmutu dalje na zapadu.

Autor: redportal.rs

#DNR

#Donbas

#EU

#LNR

#Luganska Naroda Republika

#Luhansk

#NATO

#Oslobođenje

#Osvajanje

#Ruska armija

#Ukrajina

#Ukrajinska vojska

#Zapad

#Zelenski

#operacije

#pad

#putin

#rat