Zelenski demantovao da Rusi kontrolišu Lisičansk u potpunosti

Sto trideseti dan rata u Ukrajini. Rusija prekinula učešće u sporazumima u okviru Saveta Evrope. Lokalne vlasti tvrde da su ukrajinske snage u Lisičansku izgubile borbenu sposobnost. Moskva navodi da su ruske snage uništile punktove ukrajinske vojske u Donbasu i Nikolajevskoj oblasti.

Najmanje tri osobe su poginule, a desetine stambenih zgrada su oštećene u ruskom gradu Belgorodu, saopštio je načelnik te oblasti, nakon ranijih izveštaja o nekoliko eksplozija u tom gradu koji se nalazi blizu granice sa Ukrajinom.

Najmanje 11 stambenih zgrada je oštećeno i 39 privatnih stambenih objekata, uključujući pet koji su potpuno uništeni, rekao je Vjačeslav Gladkov.

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz oprekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Saveta Evrope, navodi se u dokumentu koji je objavio zvanični ruski veb portal specijalizovan za informacije iz oblasti zakonodavstva.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je Ukrajina pokušala izvrši napad na vojne objekte u Belorusiji pre tri dana, ali da su svi projektili bili presretnuti i poručioda "Belorusija ne želi rat sa Ukrajinom".

Predstavnik milicije Luganske oblasti, koja je proglasila nezavisnost, Andrej Maročko izjavio je da su ukrajinske snage u Lisičansku, gradu na istoku Ukrajine, izgubile borbenu sposobnost i kontrolu.

Ruske snage uništile su pet punktova ukrajinske vojske u Donbasu i Nikolajevskoj regiji sa oružjem visoke preciznosti, a pogodile su i tri skladišta u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrednu 820 miliona dolara. Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade.

Ukrajinske snage bile su primorane da se povuku iz istočnog grada Lisičanska, poslednjeg uporišta Kijeva u Luganskoj oblasti, saopštila je ukrajinska vojna komanda.

"Nastavak odbrane grada doveo bi do fatalnih posledica. Kako bi se sačuvali životi branilaca Ukrajine, doneta je odluka o povlačenju", navedeno je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Rusi su ranije danas objavili da su preuzeli kontrolu nad Lisičanskom, ali je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanizom da se i dalje vodi bitka za Lisičansk.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio predsednika Rusije Vladimira Putina o, kako je navedeno, oslobađanju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i uspostavljanju pune kontrole nad Lisičanskom.

U snažnom granatiranju grada Slavjanska, na istoku Ukrajine, iz višecevnih raketnih bacača, šestoro ljudi je poginulo, a 15 ranjeno, izjavili su danas regionalni zvaničnici.

Portparolka regionalnih vlasti Donjecka Tetjana Ihnačenko izjavila je za ukrajinske medije da je u napadu ranjeno 15 ljudi, navodi Rojters.

"Ima 15 požara, naveo je gradonačelnik Vadim Ljah na Telegramu i dodao da je to najsnažnije granatiranje Slavjanska u poslednje vreme, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negirao je danas da su ruske snage u potpunosti zauzele Lisičansk, poslednje uporište ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti.

Zelenski je na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanizom rekao da se i dalje vodi bitka za Lisičansk, grad u Luganskoj oblasti nad kojim Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu, prenosi AP.

I portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak ranije danas je za Bi-Bi-Si rekao da Lisičansk nije pod potpunom kontrolom ruskih snaga.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je prethodno danas predsednika Rusije Vladimira Putina o, kako je navedeno, oslobađanju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), prenose ruske agencije.

Ministar je obavestio predsednika o uspostavljanju pune kontrole nad gradom Lisičanskom.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Lisičansk