Britanski obaveštajci kažu da je Dvornikov verovatno u nekom trenutku bio opšti operativni zapovednik snaga za invaziju.

Ukrajina verovatno rekonfiguriše svoju odbranu u sektoru Severodnjeck-Lisičansk, pošto ruske oklopne jedinice nastavljaju da napreduju na južnom rubu naseljenog područja, navodi Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, u svom redovnom jutarnjem ažuriranju sukoba.

Ministarstvo odbrane takođe tvrdi da je od početka juna došlo do velikih potresa u visokoj komandi ruske vojske, što je dovelo do smene komandanta vazdušno-desantnih snaga (VDV), general-pukovnika Andreja Serdjukova, i komandanta grupe Južne armije (SGF), generala Aleksandar Dvornikova, prenosi britanski Gardijan.

Britanski obaveštajci kažu da je Dvornikov verovatno u nekom trenutku bio opšti operativni zapovednik snaga za invaziju.

Na kraju se navodi da će zapovedništvo SGF-a verovatno biti prebačeno na general-pukovnika Sergeja Surovikina, budući da SGF nastavlja igrati glavnu ulogu među ruskim snagama koje provode ofanzivu u Donbasu. Više od trideset godina duga Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju i brutalnost, tvrdi britansko ministarstvo odbrane.

Autor: Kurir

#putin

#rat

#rusija