Ilon Mask teži 224 milijarde dolara, Bezos – 139 milijardi dolara, a Gejts – 123 milijarde dolara

Američki biznismen Elon Mask i osnivač Amazona Džef Bezos i dalje su najbogatiji ljudi na svetu, ali je ove godine neto vrednost Maska, Bezosa i Gejtsa pala za 115 milijardi dolara.

Maskova neto vrednost od 224 milijarde dolara i dalje ga čini najbogatijim čovekom na svetu. Milijarderi su pretrpeli kolektivni šok za svoju neto vrednost nakon sloma berze. Njegovo bogatstvo palo je za 46,4 milijarde dolara, Bezosovo za 53,2 milijarde dolara, a Gejtsovo za 15,1 milijardu dolara.

Ilon Mask teži 224 milijarde dolara, Bezos – 139 milijardi dolara, a Gejts – 123 milijarde dolara.

Bernar Arno, predsednik francuskog luksuznog konglomerata LVMH i treća najbogatija osoba na svetu pre Gejtsa, suočio se sa smanjenjem bogatstva za 44,7 milijardi dolara na 133 milijarde dolara od januara.

Veliki deo bogatstva Maska i Bezosa dolazi od akcija u Tesli i Amazonu, kompanijama u kojima su oni izvršni direktori, ali Gejtsov udeo u Majkrosoftu je sada relativno skroman. Musk poseduje 15,6% Tesle, vredne oko 122 milijarde dolara, nakon što su ove godine akcije proizvođača električnih automobila pale za skoro 37%.

Takođe je u aprilu stekao 9,2% udela u Tviteru, što je navelo investitore da dovode u pitanje njenu posvećenost Tesli. Musk je prodao akcije kompanije u vrednosti od 8,4 milijarde dolara i izdvojio 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera.

Gejts ima raznolik portfolio koji mu je pomogao da prebrodi krah berze. Dobrotvorna organizacija koju je stvorio sa svojom sada već bivšom suprugom prvenstveno ulaže u fond Berkšir Hatavej Vorena Bafeta, koji je ove godine porastao za više od 5%.

Rat lidera među sobom se nastavlja. Osnivač Tesle i Spejs Iksa umešan je u javni verbalni rat sa Gejtsom i Bezosom, sa serijom tvitova koji optužuju Gejtsa da se "prljavo igra" i govori Bezosu da provodi manje vremena na žurkama ako želi da uđe u orbitu sa njegovom kompanijom Blue Origin.

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#bil gejts

#bogatstvo

#džef bezos