Gejts pozvao da se milijarde dolara ulože u takozvane "mikrobne igre"

Na Konferenciji UN o klimatskim promenama u Glazgovu COP26, suosnivač Majkrosofta Bil Gejt upozorio je da pored pandemija postoji i nova opasnost za čovečanstvo.

On je istakao da bi to mogli biti teroristički napadi biološkim oružjem. Zato je Bil Gejts pozvao da se milijarde dolara ulože u takozvane "mikrobne igre" kako bi se čovečanstvo pravilno pripremilo.

Gejts je to izneo tokom diskusije sa Džeremijem Hantom, predsednikom Odbora za zdravlje i dobrobit britanskog parlamenta i bivšim britanskim ministrom zdravlja. Osnivač Majkrosofta pozvao je na formiranje globalnog tima za pandemiju u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

- Verovatno će biti potrebno oko milijardu godišnje da radna grupa za pandemiju na nivou SZO nadgleda i zapravo radi ono što ja zovem 'bakterijske igre' tamo gde vi vežbate - rekao je Gejts.

On je naveo i primer kako teroristi virusom malih boginja mogu istovremeno da napadnu nekoliko aerodroma, kako bi to mogao biti jedan od scenarija mikrobioloških vežbi za pripremu za mogući napad.

On je objasnio da postoje prirodne epidemije, ali da one mogu biti i posledica bioterorizma i kao takve mogu biti gore od prirodnih. Međutim, dodao je, napredak nauke bi trebalo da nam pruži alate za bolji odgovor nego što imamo sada.

Milijarder je rekao da zemlje poput Sjedinjenih Država i Britanije moraju da ulože desetine milijardi u istraživanje i razvoj kako bi se pripremile za sledeću pandemiju. On je takođe rekao da se nada da će svet biti spreman za pet godina da odgovori na moguću novu pandemiju, ali da će to zahtevati sveobuhvatno ulaganje u razvoj i istraživanje.

- To može dovesti do mnogih inovacija, a da bismo bili spremni za moguću novu pandemiju, moramo da iskorenimo grip i prehladu, da vakcine učinimo jeftinim, da imamo velike fabrike, da napravimo vakcine koje bi mogle da budu u obliku malog flastera pri ruci i sve bi to bilo veoma korisno čak i da ne bude pandemije - rekao je Gejts.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Klimatske promene

#bil gejts