Han je rekao da će to pomoći Ukrajini da se brzo, umesto decenijama, oporavi od masovnog uništenja

Ukrajini će biti potreban plan posleratne rekonstrukcije sličan onom koji su Sjedinjene Države ponudile Evropi posle Drugog svetskog rata, izjavio je u sredu evropski komesar za budžet Johanes Han.

Prema američkoj šemi posle Drugog svetskog rata poznatom kao Maršalov plan, Sjedinjene Države su danas dale Evropi ekvivalent od oko 200 milijardi dolara za četiri godine ekonomske i tehničke pomoći.

- Mislim da je ono što nam je za Ukrajinu potrebno na kraju dana ažurirani model Maršalovog plana - rekao je Han na brifingu za novinare.

Han je rekao da će to pomoći Ukrajini da se brzo, umesto decenijama, oporavi od masovnog uništenja ruske vojske i dovesti do bržeg približavanja Ukrajine Evropskoj uniji.

Kijev se prijavio da postane formalni kandidat za pridruživanje bloku. I u mirnodopskim uslovima taj proces je dug i gotovo nemoguć zbog rata koji besni u zemlji.

Han nije dao procenu koliko bi novca moglo biti potrebno, ali je rekao da napore za rekonstrukciju Ukrajine ne može preduzeti sama Evropa i da će verovatno morati da učestvuje G20, uključujući i Rusiju.

Han je ponovio da EU za sada ne planira da pokrene još jednu šemu zajedničkog zaduživanja kako bi se suočila sa ekonomskim i socijalnim posledicama bloka iz rata u Ukrajini.

Autor: redportal.rs

#Han

#Ukrajina

#maršalov plan