Rekao je da Rusija ima genocidne namere prema Ukrajini

Premijer privremenih organa u Prištini Albin Kurti je intervjuisan za Sky News sa temom odnosa Rusije i Ukrajine kao i Srbije i takozvanog Kosova.

Kurti je povezao aktuelne događaje u Ukrajini sa ratom na Kosovu i Metohiji 1999.

- Balkan nije imun na efekte situacije u Ukrajini jer na Balkanu imamo državu koja nije uspostavila sankcije Rusiji, koja se nije pridružila EU u osudi ruske invazije i to je Srbija - rekao je Kurti.

Dodajući da svaka država i svaki lider u Evropi i svetu treba da osudi Rusiju u ovom trenutku.

- Oni (Srbija i Rusija) imaju istorijske i kultorolške veze i uz njih vojne i ekonomske. Na primer Srbija ima 40 MIG - 29, 8 donacija od Belorusije i 6 od Rusije, više od pola poslanika u parlamentu Srbije su deo prijateljstva Srba i Rusa i Gazprom drži 51 % od najvećeg skladišta gasa u Banatskom dvoru - dodaje Kurti.

- Zbog ovoga su ljudi sa Kosova zabrinuti da će despotski predsednik Putin probati da prenese rat i na zapadni Balkan kako bi nastavio svoj rat protiv zapadnih demokratija - rekao je Kurti.

- Mi se ne plašimo, želimo da se pridružimo EU i NATO-u , što pre budemo deo NATO-a biće to bolje za ljude na Kosovu kao i za ceo region - zaključio je Kurti-

Novinarka ga je pitala da prokomentariše zašto Putin stalno spominje Kosovo kao ljude sa Kosova za koje govori da ratuju u Ukrajini protiv Rusa godinama, na šta je Kurti negirao.

- On hoće da destabilizuje Balkan i zato priča takve netačne stvari - odgovorio je Kurti.

- On je došao na vlast 2 meseca nakon kraja sukoba na Kosovu i anektirao je Južnu Osetiju i Abhaziju u istoj godini, nekoliko meseci nakon što smo mi proglasili nezavisnost septembra 2008. On je despotski lider koji je očajan i nostalgičan, on hoće da pretvori hibridni rat u pravi. Zato EU i NATO treba da se više aktiviraju na Balkanu - rekao je Kurti.

Na šta je urgirao sve članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine.

- Putin je prošle godine ugostio Vučića u Sočiju i na tom sastanku je pokazivao sever Kosova na mapi. Oni su u blisko koordinaciji i EU treba da pritiska Srbiju da osudi Rusiju. Nije Ukrajinu napala prirodna katastrofa već ratna mašinerija od despotskog predsednika sa genocidnim namerama - rekao je Kurti.

IZVOR: YT / Zyra e Kryeministrit të Kosovës

Autor: redportal.rs

#Kosovo i Metohija

#Kurti

#Srbija

#Ukrajina