Džang je to rekao na sastanku Saveta bezbednosti UN o saradnji sa OEBS-om

Svetu nije potreban novi hladni rat ni blokovska konfrontacija, već rast i napredak svih zemalja, rekao je stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Džang Đun.

Džang je to rekao na sastanku Saveta bezbednosti UN o saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

- Hladni rat je odavno završen. Hladnoratovski mentalitet zasnovan na blokovskoj konfrontaciji treba biti potpuno napušten. Provociranje blokovske konfrontacije samo će dovesti do katastrofa i jačanja podela - rekao je on.

U nastavku izlaganja kineski diplomata je naznačio da se to odnosi i na Evropu, ali i na ostatak sveta.

- Svetu nije potreban novi hladni rat, svetu je potreban zajednički napredak i rast - istakao je on.

Izjave kineskog izaslanika usledile su u trenutku kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nastavio da traži dodatne sankcije protiv Rusije.

Zelenski je rekao u ponedeljak da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o jačanju sankcija Moskvi.

Džang je u svom obraćanju na sednici Saveta bezbednosti podsetio na princip nedeljivosti bezbednosti, koji je svojevremeno činio osnovu Helsinškog završnog akta Konferencije o bezbednosti i saradnji u Evropi.

- Sada je ovaj princip od posebnog značaja, treba ga primeniti u praksi. Konačno rešenje krize u Ukrajini biće ozbiljan stav sa poštovanjem bezbednosnih briga svih država i stvaranje uravnotežene i efikasne evropske bezbednosne arhitekture - zaključio je izaslanik Đun.

Autor: Vang Tingting

#Džang Đun

#UN

#Ujedinjene nacije

#kina

#kineski izaslanik