Prvi zadatak agencije biti da zaštiti švedske izbore od raznih uticaja

Švedska ima novu agenciju koja ima zadatak da se brani od dezinformacija, propagande i psihološkog rata. Bivši zamenik dekana Švedskog vojnog univerziteta Henrik Landerholm biće na čelu Švedske agencije za psihološku odbranu.

Zvanično otvaranje Švedske agencije za psihološku odbranu došlo je istog dana kada je finski predsednik Sauli Ninisto optužio Rusiju za "mešanje u suverenitet nekoliko država članica Evropske unije, poput Švedske i Finske", tražeći od njih da garantuju da neće dozvoliti Širenje NATO-a na istok.

- Dezinformacije su pretnja švedskoj demokratiji, našim zakonodavcima i našoj nezavisnosti - rekao je švedski ministar unutrašnjih poslova Mihael Damberg u oktobru 2021.

On je tada rekao da će prvi zadatak agencije biti da zaštiti švedske izbore od raznih uticaja. On je ukazao na Rusiju, Kinu i Iran kao na zemlje koje šire najviše dezinformacija kako bi izazvale podele u društvu i podrile poverenje u vlast.

- Ako pogledamo kako se formiraju narativi o tome kako Švedska funkcioniše ili ne, mnogi od njih imaju za cilj destabilizaciju ili podrivanje poverenja u vladine agencije - rekao je Landerholm.

Autor: redportal.rs

#Agencija za psihološku odbranu od Rusije

#rusija

#švedska