Stvarnost može da bude maštovitija od najkreativnijih umetničkih izmišljotina

Branko Anđić, ugledni književni prevodilac i književnik, neostvareni klavirista, osrednji teniser, džez meloman i vlasnik mnogih nekorisnih stvari, dorćolski Beograđanin i nekadašnji novinar Tanjuga predstavlja čitaocima novu knjigu „Tajna agencija nove Jugoslavije“.

Ovo je roman o nama i našim naravima ispričan kroz prizmu mladog novinara, Beograđanina punog ideala i književnih ambicija koji direktno s fakulteta dolazi u jugoslovensku državnu novinsku agenciju Tanjug. Već prvog radnog dana shvata da je stvarnost u samoj agenciji, ali i van nje mnogo čudesnija i fantastičnija od najrazuzdanijih plodova književne mašte.  🌟

Foto: laguna.rs

Prepušta se vrtlogu nadrealnog života u zemlji utemeljenoj na specifičnim mitomanijama, zemlji koja se nezaustavljivo menja i iz grandiozne socijalističke tvorevine prelazi u drugačije ustrojstvo. Glavni junak postaje svedok brze metamorfoze novinara, koji od boema postaju lovci na ljudske duše. Iako ga sve to zbunjuje, pokušava da se nekako prilagodi i snađe, a u tome mu pomaže zagonetni lik Šaptača.

Roman „Tajna agencija nove Jugoslavije“ čita se „varljivo lako i na više različitih nivoa“, kaže Branko Anđić i nastavlja:

- Kao mikrokosmičko oličenje jedne frankenštajnske zemlje sa svim njenim dobrim i lošim stranama; kao dokaz često poricane istine da postoji samo dobro i loše novinarstvo, ali ne i nezavisno; i kao anegdotama krcata, na trenutke urnebesno duhovita mozaička priča o vremenu pre sunovrata, gotovo pustolovni tour de forcé koji je teško ispustiti iz ruku - rekao je Anđić.

Foto: laguna.rs

Anđić nam pokazuje koliko stvarnost može da bude maštovitija od najkreativnijih umetničkih izmišljotina, naročito u sredini gde je mitomanija oduvek pobeđivala pravi život.

- U širem kontekstu, novinska agencija koja u ovom romanu veoma liči na onu pravu svojevrsna je retorta našeg mentaliteta, ali i onaj univerzalni lonac za taljenje činjenica, relativizovanje istine i prekrajanja istorije – kamen temeljac i dobra predigra za današnje doba ’posle istine’, u najširem konceptualnom i geografskom smislu reči - govori Anđić.

Uzbudljiv i duhovito napisan roman „Tajna agencija nove Jugoslavije“, koji tera čitaoca da razmisli o razlozima koji su doveli do propasti jedne velike socijalističke zemlje, možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Laguna

#knjiga

#tajna agencija nove jugoslavije