Najmanje 39.000 tona odbačene odeće i guma bačeno je na deponije u Atakama u Čileu, najsuvljoj pustinji na svetu

Najmanje 39.000 tona odbačene odeće i guma bačeno je na deponije u Atakama u Čileu, najsuvljoj pustinji na svetu. Svake godine oko 59.000 tona korišćene i neprodate odeće, često iz Kine ili Bangladeša, stigne u Čile nakon što prođe kroz Evropu, Aziju ili Sjedinjene Države.

Odeća se šalje u luku Ikike u slobodnoj zoni Alto Hospicio na severu Čilea, gde se deo odeće preprodaje širom Latinske Amerike, ali većina završi u pustinji jer niko ne plaća tarife da je preuzme.

IZVOR: TW/@AFP

- Problem je u tome što odeća nije biorazgradiva i ima hemijske proizvode, tako da se ne prihvata na opštinskim deponijama - rekao je za AFP Frenklin Zepeda, osnivač EcoFibra, kompanije koja proizvodi izolacione ploče koristeći odbačenu odeću.

Na globalnom nivou, procenjuje se da se oko 92 miliona tona tekstilnog otpada i generiše svake godine i završi na deponijama. Prema dobrotvornoj organizaciji Keep Britain Tidy, "neverovatnih 10.000 komada odeće se šalje na deponije svakih pet minuta, što je 140 miliona funti godišnje".

Izveštaj UN iz 2019. godine otkrio je da se globalna proizvodnja odeće udvostručila između 2000. i 2014. godine, a industrija je "odgovorna za 20% ukupnog otpada vode na globalnom nivou".

Izgubljena odeća ostavljena na deponijama, kao što je pustinja Atakama, može potrajati stotinama godina da se biorazgradi, zagađujući životnu sredinu i neke zalihe vode baš kao i oni. Deo odeće ostavljene u čileanskoj pustinji uzimaju lokalni stanovnici, bilo za sebe ili da bi ih prodali drugima, dok drugu koriste održive kompanije poput EcoFibra koje tekstil pretvaraju u korisnije predmete.

Autor: redportal.rs

#deponija

#odeća

#otpad

#pustinja