Najmanja knjiga na svetu se nalazi u njemu, i možete je čitati samo uz pomoć MIKROSKOPA 🔬

U Bakuu, Azerbejdžan, nalazi se jedini muzej na svetu posvećen minijaturnim izdanjima knjiga, a kao takav je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda, jer se tu nalazi najveća kolekcija minijaturnih knjiga.

Muzej se od 2000. godine nalazi na UNESCO Listi svetske baštine.

Ova malena biblioteka knjiga u muzeju rezultat je privatne kolekcije Zarife Salahove koju je sakupljala tokom više od 30 godina, a kolekcija danas ima preko 5.600 knjiga. Muzej je otvoren 2002. godine za javnost. Veliki deo knjiga potiče i od donacije ukrajinskog kolekcionara, koji je 2001. predstavio svoje sitne knjige Salahovi.

View this post on Instagram

A post shared by Tiki Lyons (@tikinyc)

IZVOR: IG / tikinyc

U kategoriju minijaturnih knjiga ulaze samo knjige koje su manje od 7,5 centimetara, a Salahova ih u svojoj kolekciji ima ukupno 2.913, od kojih je 2.600 mikroknjiga koje se mogu čitati isključivo uz pomoć lupe.

U Muzeju je izložena i najmanja knjiga na svijetu, Cvetovi četiri godišnja doba (Shiki no Kusabana), najveće japanske izdavačke kuće Toppan Printing. Knjiga ima 21 stranicu, a štampano je u dimenzijama 0,75×0,75 milimetara i moguće ga je čitati samo uz pomoć mikroskopa.

Muzej ima nekoliko hiljada minijaturnih knjiga, uključujući minijaturna izdanja dela Puškina, Dostojevskog, Gogolja i Čukovskog. Knjige potiču iz celog sveta i napisane su na brojnim jezicima, uključujući azerbejdžanski, ruski, engleski i nemački.

Najstarija knjiga u muzeju je minijaturna kopija Kurana iz 17. veka, dok je najmanja knjiga (6 mm k 9 mm) ruska knjiga Najčudesnija stvar,koja se može pročitati samo pomoću lupe.

View this post on Instagram

A post shared by Blog_by_Xura (@blog_by_xura)

IZVOR: IG / blog_by_xura

Autor: redportal.rs

#knjige

#muzej

#muzej minijaturnih knjiga