Fajzer i Moderna vakcine koje koriste ovu tehnologiju potpuno su bezbedne

Blagodati mRNK COVID-19 vakcina premašuju vrlo mali rizik da bi mogle prouzrokovati upalu srca, jer vakcinacija smanjuje hospitalizacije i smrtne slučajeve, saopštio je u petak savetodavni odbor Svetske zdravstvene organizacije.

U izjavi, SZO je rekla da su se izveštaji o dva retka stanja - miokarditisu, upali srca i sluznice, nazvanoj perikarditis - obično javljali u roku od nekoliko dana od vakcinacije, uglavnom među mlađim muškarcima nakon druge doze.

- Veoma retki slučajevi miokarditisa i perikarditisa primećeni su nakon vakcinacije vakcinama mRNK COVID-19 - navodi se, pozivajući se na dve vakcine koje koriste takvu tehnologiju, kompanije Pfizer-BioNTech i Moderna.

- Blagodati mRNK COVID-19 vakcina premašuju rizike u smanjenju hospitalizacija i smrtnih slučajeva zbog infekcija COVID-19 - navodi se u izveštaju.

Dostupni podaci sugerišu da su miokarditis i perikarditis nakon vakcinacije bili "generalno blagi" i da su regaovali na lečenje kao što su odmor ili nesteroidni protivupalni lekovi, rekla je SZO.

- U toku je praćenje kako bi se utvrdili dugoročni ishodi vakcinisanim osobama treba uputiti da odmah zatraže medicinsku pomoć ako se pojave simptomi koji ukazuju na miokarditis ili perikarditis, kao što su napadi i trajni bolovi u grudima, otežano disanje ili lupanje srca nakon vakcinacije - dodaje se.

Ranije u petak, evropski regulator za lekove rekao je da je pronašao moguću vezu između vrlo retkih upala srca i vakcina protiv COVID-19 kompanija Pfizer-BioNTech i Moderna. Takođe je naglasilo da su koristi od vakcine premašile bilo kakav rizik.

Autor: redportal.rs

#SZO

#korist

#mRNK vakcine

#vakcine

#šetnost