Rusija je odobrila četiri domaće vakcine

Kremlj je danas odbacio ideju o odobravanju stranih antikovid vakcina u Rusiji, iako se vlasti trude da podstaknu sunarodnike, sumnjičave prema ruskim proizvodima, da se vakcinišu.

- Imamo naše vakcine, imamo ih četiri, zar to ne pruža mogućnost izbora - pitao je novinare Dmitrij Peskov, portparol kabineta ruskog predsednika.

On je rekao da "se za sada ne razmatra" pitanje odobrenja upotrebe stranih vakcina u Rusiji. Rusija je odobrila četiri domaće vakcine, među kojima i Sputnjik V kojeg Moskva nastoji da izvozi širom sveta.

Evropska agencija za lekove (EMA) razmatra zahtev za odobrenje Sputnjika V u Evropskoj uniji. Peskov je rekao da je uzajamno priznavanje vakcina između EU i Moskve "na dnevnom redu", ali da pregovori još nisu ni počeli.

- Za sada nema konkretnih rezultata, ali naravno treba o tome razgovarati - dodao je on.

Rusija je zahvaćena trećim smrtonosnim talasom kovida-19 koji se brzo širi zbog zaraznijeg delta soja virusa, a vakcinacija građana je spora. Ta zemlja je danas zabeležila novi rekord sa 791 umrlim u prethodna 24 časa. To je čak deseti takav rekord za 17 dana. Po zvaničnim podacima, više od 5,8 miliona ljudi je tokom epidemije zaraženo u Rusiji i više od 146.000 je umrlo.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#koronavirus

#rusija

#vackine