Generalni sekretar Alijanse rekao da neće Moskva odlučivati o prijemu Ukrajine

O tome da li će Ukrajina postati član NATO-a odlučiće države koje su članice tog saveza, a ne Rusija, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar zapadne vojne alijanse.

- Na 30 saveznika NATO-a je da odluče kada će Ukrajina biti spremna za članstvo. Niko drugi nema pravo da pokuša da se meša ili da se umeša u taj proces - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, a prenosi agencija Rojters.

Čelnik NATO saveza izjavio je da Rusija pokušava da stvori neku vrstu svoje sfere uticaja i da će probati da odlučuje o tome šta će susedne države raditi, na šta se NATO neće obazirati.

S obzirom na vesti o velikom prisustvu ruskih snaga blizu granice sa Ukrajinom, Stoltenberg je pozvao Moskvu da povuče svoje trupe koje je, prema tvrdnjama zapadnih medija, nagomilala u iznosu najvećem još od 2014. godine i aneksije Krima.

- Poslednjih nedelja Rusija je prebacila hiljade vojnika spremnih za borbu na granicu sa Ukrajinom, što je najveći broj ruskih trupa od ilegalne aneksije Krima 2014. godine - rekao je Stoltenberg.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je rekao da NATO i Zapad moraju delovati brzo kako bi sprečili eskalaciju nasilja između Ukrajine i Rusije, i da bi bilo od pomoći uvođenje novih sankcija Moskvi i dodatna vojna pomoć Kijevu.

- Na operativnom nivou, potrebne su nam mere koje će obeshrabriti Rusiju i koje će sadržati agresivne namere. To bi mogla biti nova runda sankcija koja bi podigla cenu ruske agresije - rekao je Kuleba na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a.

Kuleba je od zapadnih saveznika zatražio i direktnu finansijsku pomoć za jačanje ukrajinske odbrambene snage, jer Rusija, prema njegovim rečima, ne štedi napore da spreči treće zemlje da sarađuju sa Ukrajinom u sektoru odbrane.

- Rusija naporno radi na tome da potkopa naše odbrambene sposobnosti - zaključio je ukrajinski ministar.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Donbas

#donjeck

#lugansk

#rusija nato

#rusije nato

#rusiji nato

#ukrajina nato

#ukrajine nato

#ukrajini nato

#ulazak ukrajine

#učlanjenje ukrajine