Moskva i Peking koriste vrlo sličan jezik kada govore o Zapadu ili Sjedinjenim Državama

Moskva i Peking koriste vrlo sličan jezik kada govore o Zapadu ili Sjedinjenim Državama, napisao je u blogu Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Podsetio je da su se nedavno ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastali sa kineskim kolegom Vangom I. Ministri su objavili svoje namere da ojačaju svoju tehničku nezavisnost od zapadnih zemalja. Pored toga, prema Borelju, oni su pozvali da se niko ne meša u poslove Moskve i Pekinga. On se ponudio da pažljivo analizira šta tačno pokreće ove države.

- Na primer, ekonomski, 2 države žele da povećaju svoju nezavisnost od Zapada, ali ne igraju istu ligu, a Kina je očigledno u prednosti - rekao je on.

Energija je, kako je primetio Borelj, postala jedan od ključnih aspekata odnosa Moskve i Pekinga. Dakle, ovom poslednjem su potrebni nafta i gas, koje uvozi iz Rusije.

- Moskva nastoji da diverzifikuje svoj izvoz energije izvan EU, s obzirom na naše obaveze da pređemo na druge energije i opšte tenzije u našim odnosima - napisao je Borelj, naglasivši da to neće biti lako, jer su za infrastrukturu potrebne ogromne investicije. Peking, kako se podsetio predstavnik EU, takođe razvija sporazume sa energetskim silama Centralne Azije.

Pored toga, Borelj smatra da bi bilo pogrešno analizirati odnos između ove 2 zemlje samo sa ekonomske tačke gledišta.

- Kinesko-rusko približavanje zasniva se prvenstveno na napuštanju demokratskih vrednosti i suprotstavljanju onome što oni smatraju "mešanjem" u njihove unutrašnje stvari - tvrdi on.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Moskva nema veze sa Evropskom unijom kao organizacijom, pošto je njihova infrastruktura "uništena jednostranim odlukama Brisela". Istovremeno, ministar je primetio da će zemlja biti spremna da razvije interakciju na osnovu jednakosti i traženja ravnoteže interesa.

Borelj je kasnije Rusiju nazvao "opasnim" susedom, istovremeno zahtevajući da kanali za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa budu otvoreni. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova okarakterisala je Boreljovu izjavu ne samo kao uvredljivu i neistinitu, već i "dezinformacionu". Poverljiva retorika, rekla je, trebalo bi da bude stvar prošlosti, jer nanosi razoran udarac "zapadnoj reputaciji".

Autor: redportal.rs

#EU

#SAD

#Zapad

#kina

#odnosi

#rusija

#Žozep Borelj