U izveštaju, koji je juče predstavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, navodi se da je na nivou zemalja članica podrška NATO-u i dalje visoka.

Ukoliko bi mogli da glasaju za ostanak Crne Gore u NATO-u, 30 odsto građana bi podržalo tu odluku, dok bi 50 odsto populacije glasalo za izlazak zemlje iz Alijanse, pokazao je izveštaj NATO-a za 2020. godinu

„Kao i 2019. godine, većina građana bi na referendumu glasala za to da njihova zemlja ostane član NATO-a (62 odsto, u poređenju sa 64 odsto 2019), a samo 11 odsto izjavilo je da bi glasalo za izlazak svoje zemlje iz Alijanse“, navodi se u izveštaju.

Na pitanje „Kada biste mogli da glasate za ili protiv članstva svoje zemlje u NATO-u“, 50 odsto građana Crne Gore kaže da bi glasalo za izlazak iz NATO-a, 30 odsto za ostanak u Alijansi, dok je 20 odsto njih neopredeljeno.

U izveštaju piše i da većina savezničkih građana (58 odsto) i dalje doživljava članstvo u NATO-u kao šansu za smanjenje verovatnoće napada strane države, a samo 16 odsto se ne slaže sa tom izjavom.

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#Jans Stoltenberg

#NATO