Šta možemo da očekujemo?

Večeras se održava poslednja debata pred predsedničke izbore u Americi. Mnogi analitičari je najavljuju kao dobru priliku za Donalda Trampa da bar malo preokrene javno mnjenje koje mu po istraživanjima nije naklonjeno. Razlika se na nacionalnom nivou kreće od 7 do 11%, što i ne mora mnogo da znači ukoliko cela Kalifornija na primer glasa za Bajdena, a svi ostali za Trampa. Ako je verovati istraživanjima, ni to nije realno.

Nakon prethodne debate koja je bila teška za slušanje i gledanje, zbog stalnih prekida i upadica, ovoga puta moderator debate će isključiti mikrofon onom kandidatu koji ne govori, tako da neće biti mogućnosti prekidanja. Postoje tri stanovišta oko ovog pitanja. Prvo je mišljenje republikanaca koji tvrde da se na ovaj način napada Tramp i umanjuje mu se mogućnost da dominira. Drugi govore da će Bajden konačno imati prostora da kaže šta ima, dok treća strana tvrdi da je ovo premija za Trampa, s obzirom da je Bajden u nekoliko navrata bio kontradiktoran.

Kao polazna tačka za očekivanja gledalaca jeste i potpredsednička debata između Majka Pensa (republikanac) i Kamale Heris (demokrata), gde se u anketama vidi da je Pens bio bolji govornik uz značajno umereniji pristup nego što je to imao Donald Tramp. Međutim, nepredvidiv političar kao što je Tramp može, a i ne mora da iskoristi Pensov recept.

Debata će, kao i prethodna, biti podeljena u 6 intervala po 15 minuta. U tih 6 intervala, biće obrađeno 6 tema, a one su: koronavirus, američka porodica, položaj rasa, klimatske promene, nacionalna bezbednost i liderstvo.

Moderatorka debate će biti Kristen Velken, novinarka CBS News i dopisnica ovog medija iz Bele kuće. Tramp je optužio ovu novinarku da je "užasna" i "totalno partijski opredeljena", međutim ovo je bio slučaj i sa prethodnim moderatorom Krisom Valasom iz Foks njuza za kog je američki predsednik rekao da je bio u potpunosti na Bajdenovoj strani.

IZVOR: YT / The Hill

Očekuje nas potpuni spektakl večeras koji će po našem vremenu početi u 4 sata iznad ponoći.

Autor: redportal.rs

#Izbori

#SAD

#bajden

#predsednička debata

#tramp