Razlika između Bajdena i Trampa nepromenjena uz rekordnu izlaznost na prevremenom glasanju

Najbitniji politički događaj u 2020. godini održava se za tačno dve nedelje. Oba kandidata su do kranjih granica intezivirali kampanju i okupljanja svojih pristalica, pogotovo u swing državama gde se očekuju borbe do poslednjeg glasa.

Tramp se izuzetno brzo oporavio od koronavirusa i vratio predizbornim aktivnostima. Međutim, odbio je da učestvuje u drugoj predsedničkoj debati za koju je bilo predviđeno da bude virtuelna. Džo Bajden je prihvatio učešće, međutim propao je pokušaj da se organizuje debata uz maksimalnu opreznost i primenu mera prevencije.

Bajden je poslednjih dana intezivirao kampanju na društvenim mrežama i sadržaj koji plasira na mreže najviše se vodi idejama koje prezentuje biračima. Tramp to radi nešto drugačije, pa se njegov tim više bavi interakcijom sa biračima u swing državama i predizbornim mitinzima koji se održavaju redom u Arizoni, Floridi, Ajovi, itd.

IZVOR: TW / @KamalaHarris

IZVOR: TW / @realDonaldTrump

Kakve šanse kandidatima daju ankete?

Situacija je slična kao i prethodnih nedelja. Prednost Bajdena je oko 10% (52.5% naspram 41.7%), dok u simulaciji FiveThirtyEight agencije pobeđuje u 88 od 100 slučajeva.

Ukoliko pogledamo istraživanja FiveThirtyEight agencije 2016. godine, Hilari Klinton je imala oko 71% šanse za pobedu i predviđena minimum 302 elektorska glasa, a za pobedu je dovoljno 270.

Međutim, na društvenim mrežama je poslednjih dana aktuelno i to da je Hilari Klinton u odnosu na Trampa imala čak 91% šanse da pobedi, prema istraživanju Njujork Tajmsa neposredno pred same izbore.

IZVOR: TW / @lindsaycrouse

U poslednje dve nedelje mnogi analitičari najavljuju da može doći do promena u preferencijama birača, što je najviše u zavisnosti od inteziteta poslednjih dana kampanje i predsedničke debate.

Na kraju, jedino što će sigurno biti sigurno u slučaju Trampove pobede, jeste revolucionarna promena načina istraživanja, što se i najavljivalo nakon poraza Hilari Klinton 2016. godine. A ovi izbori koliki ulog predstavljaju, najviše govori to da su svi rekordi u prevremenom glasanju oboreni.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Bajde

#SAD

#predsednički izbori

#tramp