Matija Gluščević i Dušan Zorić: Nismo mogli ni da sanjamo da ćemo našim filmom pronaći publiku na drugom kraju sveta

„Da li ste videli ovu ženu?“ film Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojio je nagradu zanajbolju režiju na upravo završenom 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku (Tajland).

„Zbog svoje hrabrosti da upotrebi nenarativni način prikazivanja unutrašnjeg i fizičkogputovanja žene kroz jednu od najsnažnijih glumačkih izvedbi ove godine, beskompromisan usvojim nezaboravnim slikama, u zadivljujućem vizionarskom debiju, nagrada za najboljurežiju zasluženo ide srpskom filmu Da li ste videli ovu ženu?,“ navedeno je u obrazloženju žirija koji su činili Edvinas Puksta, Bianca Balbuena, Mai Meksawan i Anucha Boonyawatana.

Povodom nagrade koja im je uručena u Bangkoku Matija Gluščević i Dušan Zorić su izjavili:

„Već dugo smo maštali o tome da posetimo Tajland, ali nismo mogli ni da sanjamo da će to biti sa našim filmom koji će pronaći publiku na drugom kraju sveta. Da budemo iskreni, iznenađeni smo nagradom s obzirom na to da je takmičarski program sastavljen od 20 filmova koji su bili uspešni na najznačajnijim svetskim festivalima“.

„Da li ste videli ovu ženu?“ trenutno se prikazuje u bioskopima u Beogradu i širom Srbije: Cineplexx Ušće, Dvorana Kulturnog centra Beograda, mts Dvorana, Tuckwood Cineplex,CineStar Novi Sad Big, Arena Cineplex Novi Sad, KC Gornji Milanovac i u Kulturnom centruZrenjanina.

Svetska premijera filma održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji na kojem je Olga Košarić, montažerka ovog ostvarenja dobila specijalnu priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina. Na nedavno završenom 28. Festivalu autorskog filma film je osvojio i Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita životapokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumicaregiona Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, BorisIsaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, MilicaMihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti uBeogradu, i do sada su se publici predstavili svojim kratkim filmovima „Strano telo“ (2018) i„Loop“ (2017), koji su imali premijere u Veneciji i Lokarnu.

Autor: Redportal.rs

#Da li ste videli ovu ženu

#Dušan Zorić

#Matija Gluščević

#Nagrada

#Tajland

#film