Biće prikazani filmovi Strahinja Banović, Nije loše biti čovek, Leto kada sam naučila da letim, Sveta Petka krst u pustinji...

Deveti Festival srpskog filma počinje sutra u Čikagu, a tokom tri dana biće prikazano 13 najnovijih reprezentativnih filmskih ostvarenja reditelja iz Srbije, kao i srpskih stvaralaca koji žive u dijaspori a bili su učesnici brojnih internacionalnih festivala.

Magiju pokretnih slika publika u Čikagu moći će da oseti gledajući filmove Strahinja Banović Stefana Arsenijevića, Nije loše biti čovek Dušana Kovačevića, Leto kada sam naučila da letim Radivoja Andrića i Sveta Petka krst u pustinji Hadži Aleksandra Đurovića.

Drugi dan rezervisan je za kratkometažne filmove, među kojima je i Sladoled, koji je već prikazan na šest filmskih festivala od Palm Springsa, preko Moskve do Kipra.

Reditelj tog filma Stiv (Svetozar) Spremo i glavni glumac Igor Obradović biće gosti festivala koji će razgovarati sa publikom kao i glumci Ibrahim Koma, Bane Trifunović, Ana Lazarević – scenarista i reditelj filma „Game“.

Među kratkim filmovima srpske dijasopre publika će u Čikagu moći da gleda i Gejm, sa Banetom Trifunovićem u glavnoj ulozi, Sedam hiljada duša i Heroje radničke klase. Biće prikazan i film Lens Šijan, 9-5 i Svi ćemo umreti sami.

Takođe, biće prikazana i dva dokumentarna filma Tragovima Đure Jakšića, reditelja Miodraga Jakšića i To je Toma, Vladimira Ristića.

Festival se završava u nedelju kada će biti dodeljene i nagrade.

Autor: Tanjug

#Festival srpskog filma

#Leto kada sam naučila da letim

#Strahinja Banović

#Sveta Petka krst u pustinji

#nije loše biti čovek

#Čikago