Ljubav prema vlasniku, ali i drugom psu iskazuju na različite načine.

Svi vlasnici pasa imali su prilike da primete promene u ponašanju svog psa kada sretne omiljenog prijatelja. Naravno, te promene su vidljive i kada sretne omiljenog neprijatelja. Takođe, ponašanje psa se menja i kada vidi drugog psa koga voli i sa kojim želi da provodi više vremena.

Iz ovog, možda ponekad i skrivenog ponašanja lako možemo zaključiti da je emotivni život pasa nešto što zaista postoji. Najnovija istraživanja ove oblasti na neki način potvrđuju da je ljubavna priča između pasa zaista moguća.

Bilo bi dobro da se ovom prilikom držimo nauke i pokušamo da ove odnose objasnimo na isti ili sličan način kao kod ljudi. Iako su ljudi smislili nebrojene definicije ljubavi, ipak niko do sada nije uspeo da je do kraja objasni ili da je ukalupi u neki psihološki profil. Ipak, nauka tvrdi da se sve dešava na nivou hormona koji se luče kada vidimo osobu u koju smo zaljubljeni.

Mozak pasa, kao i svih sisara, radi na potpuno isti način, pa su i misaoni procesi i način na koji se odvijaju isti. Kada vidimo dragu osobu, u našem mozgu se izlučuje hormon oksitocin. Taj hormon koji se luči u hipotalamusu odgovoran je za kontrakcije materice u vreme porođaja i za pojavu laktacije (mleka) u mlečnim žlezdama, ali ima i ulogu u promeni ponašanja, pogotovu u prisustvu voljene osobe, kada lučenje oksitocina izaziva osećaje privrženosti, zadovoljstva i nežnosti. Zanimljivo je da hipotalamus reguliše mnoge druge funkcije organizma kao što su otkucaji srca, krvni pritisak, telesna temperatura, te zato i nije neobično da se u prisustvu neke osobe temperatura poveća, a otkucaji srca postanu brži.

Potpuno isti procesi se dešavaju i kod naših kućnih ljubimaca. Ista hemija upravlja i njihovim emocijama, pa samim tim možemo slobodno zaključiti da se psi mogu zaljubljivati i da su takva stanja potpuno normalna i očekivana.

U okvirima u kojima se kreću i po oblicima ponašanja, pas nije sposoban da pokaže ljubav kao što bi to učinio prosečan čovek. Ipak, oni imaju svoje načine na koje pokazuju privrženost i zaljubljenost u drugog pripadnika vrste. Ponekada su te veze toliko jake da dva psa ne žele da se odvoje. Postoji bezbroj priča u kojima su se psi upoznavali u azilima i toliko zbližavali da je osoblje tražilo da se udomljavaju u paru.

Kako da prepoznamo da je naš pas zaljubljen? Američka asocijacija psihologa tvrdi da to nije teško i da ponašanje u ljubavi veoma slično izražavanju sreće pri bilo kom događaju koji pas voli, osim što je ovde takvo ponašanje uzrokovano pojavom pripadnika iste vrste. Kada vide svog omiljenog srodnika, psi počinju da mašu repom, okreću se oko sebe, ispuštaju glasove koji liče na tihe vriske ili se oglašavaju glasnim radosnim lajanjem. Ponekad mogu i da se umokre od sreće, skaču na voljenu osobu, pripijaju svoje telo uz telo omiljenog psa, ali u takvom stanju mogu da pokažu i iznenadnu agresiju prema drugom psu ili čoveku koji se nađe u blizini pogotovu ako pomisle da su prepreka ostvarenju trenutnih emocija.

Takođe, postoje mnogobrojni primeri lojalnosti pasa kako prema svojim vlasnicima tako i prema drugim psima. Tako smo mogli da vidimo psa koji stražari nad drugim povređenim psom dok čeka pomoć ili da ženka psa doji napuštene mačiće. Ovakva ponašanja uzrokovana su intenzivnim emotivnim životom i može se slobodno tvrditi da je empatija jedna od dominantnijih osobina kod naših ljubimaca.

Autor: Objektiv

#Psi

#emocije

#pas

#zaljubljivanje