Irski vučji hrt najveći је pas na svetu

Irski vučji hrt je istorijska pasmina pasa iz Irske koja je svojim prisustvom i značajnom veličinom inspirisala literaturu, poeziju i mitologiju.

O ovim velikim psima govorio je Kvint Aurelije Simah, rimski konzul koji je na poklon dobio sedam "canes Scotici",  koji se koriste za borbu protiv lavova i medveda i koji je napisao "sav Rim gledao je (njih) sa čudom".

Foto: Wikipedia.org

Irski vučji hrt je pravi nežni džin. Iako je vekovima bio cenjen kao hrabar lovac, ima sladak i miran temperament. Iako je ime pod kojim je pasmina poznata novije provenijencije, Irski vučji hrt svoje korene najverovatnije vuče iz područja Bliskog istoka i severne Afrike kao i ostali hrtovi. Od tuda su ih preuzeli kontinentalni Kelti, koji su ih koristili za lov i rat.

Pasmina doživljava svoj procvat u Irskoj kada je svaka grofovija bila obavezna držati 24 vučja hrta kako bi se zaštitila stada od vukova, a u tom periodu dobija i današnji naziv. Irskih hrtovi bili su vrlo cenjeni kao poklon u kraljevskim kućama u Evropi, a najčešće su se poklanjali u paru. Zbog ove činjenice je Oliver Kromvel 1652. godine izdao deklaraciju kojom se zabranjuje izvoz pasmine kako bi se očuvala populacija. 

Rasa irskih vučjih hrtova prvobitno se koristila u ratu za obaranje muškaraca sa konja i kočija. Takođe su sa njim lovili krupnu divljač poput jelena, veprova i vukova. Irski vučji hrtovi bili su veoma traženi u ranijim vekovima, jer su bili izvrsni lovci, čuvari i pratioci.

Irski vučji hrt je najviši od svih rasa pasa, a mužjac su visoki preko 80 cm. Ako stoji na zadnjim nogama, može da bude visok i preko 2 m. Izgleda impozantno i sjajan je lovački pas, ali irski vučji hrt nije dobar kao pas čuvar. Uopšte nije sumnjičav prema strancima, niti je agresivan prema njima.

Foto: Wikipedia.org

Ovo je pas koji je uzgajan za lov. Ima prirodne instinkte za lov, a to nije nešto što nestaje s godinama. Budući da je ovaj pas svojevremeno bio rađan i uzgajan kao lovački pas, taj instinkt još uvek postoji. U tom pogledu, irski vučji hrt je divan sa decom, ali ne treba ga držati u domu s malim životinjama. Prirodna želja za lovom ovog psa nagoni da lovi male životinje u kući.

Irski vučji hrt se često koristi u Škotskoj kao pas koji čuva ovce. U stvari, iako je ovo klasičan posao škotskog ovčara, mnogi koji angažuju ovog psa rekli su da je lepo koristiti irskog vučjeg hrta jer pasmina ima prirodniji način čuvanja i okupljanja stada od kolija, što ih čini malo boljima u poslu.

Foto: Wikipedia.org

Кao i mnoge velike rase pasa, irski vučji hrtovi imaju relativno kratak životni vek. Procenjeni životni vek varira između 6 i 10 godina, a prosek je 7 g.

Autor: redportal.rs

#Irska

#Irski hrt

#Psi