Prestonica Rusije jedan je od najneverovatnijih gradova na svetu

Možda najpoznatiji simbol Moskve, Crveni trg, ranije se zvao Požar zbog učestalih požara na okolnim objektima. Crveni trg nije dobio ime po boji. Ruski naziv je Красная площадь, a u ruskom jeziku pridev красный je u vreme kada je trg dobio ime značio isto kao i u srpskom - krasan, divan, lep.

Pre Švajcaraca prvi javni sat na svetu Kremaljski sat, napravljen je u Rusiji. Majstor koji ga je postavio bio je Srbin, zvali su ga Lazar Srbin Hilandarac. Pretpostavlja se da je Lazara Srbina Hilandarca preporučio Moskovskom knezu Despot Stefan.

U Moskvi postoji preko 4000 biblioteka, a najpoznatija je Ruska državna biblioteka. Po veličini biblioteka se ubraja među pet najvećih u svetu i sadrži 45 miliona knjiga i materijala.

Foto: Facebook.com

Moskva je grad sa najviše milijardera po glavi stanovnika, a Moskvi je u jednom trenutku živelo 500 olimpijskih šampiona i desetine dobitnika Nobelove nagrade.

Jedan od čuvenih mesta koje možete da vidite u Moskvi je i Moskovski metro. Metro je nadaleko poznat kao remek delo umetnosti. Ukoliko se nađete u njemu, pratite glas na razglasu – ukoliko se čuje muški – voz ide u pravcu kazaljke na satu, a ukoliko je u pitanju ženski – situacija je obrnuta (neke od linija metroa imaju oblik kruga i jedine su takve u svetu).

Foto: Facebook.com

Autor: redportal.rs

#Crveni trg

#Moskva

#Zanimljivosti

#rusija