Evo šta treba da uradite pre tretmana

Od potencijalnog rizika od gljivica, preko upotrebe hemikalija koje izazivaju alergije, do lampi za učvršćivanje laka koje mogu oštetiti našu kožu, odlazak redovan na manikir sada možda deluje prilično jezivo.

Njujorški dermatolog, Ričard Šer oktriva da postoji rizik od neželjenih efekata koji nisu vrlo česti, ali su nešto čega bi ljudi trebalo da budu svesni. Za početak, on navodi potencijal za alergijske reakcije na hemikalije, uključujući formaldehid i aceton, koji se nalaze u nekim proizvodima za nokte. Šer takođe poziva na oprez kod manikira sa gelom, koji se stvrdnjavaju pod UV svetlom i uklanjaju acetonom. Pored mogućeg oštećenja kože ruku usled stalnog izlaganja UV svetlu koje očvršćava lak, Šer upozorava da aceton može da izazove svrab, suvoću i ljuštenje kože.

Okružni dermatolog Ela Tombs tvrdi da ovi tretmani koriste samo male količine UV svetlosti u kratkim periodima i da ne predstavljaju pravi zdravstveni rizik. Više brine o tehničarima koji suviše energično turpijaju ispod vaših noktiju ili previše potiskuju zanoktice, što oboje može izazvati povrede i napraviti podlogu za bakterijsku ili gljivičnu infekciju. Ona navodi da ne uklanjate zanoktice jer su one kožna barijera za klice.

Foto: Pixabay.com

Koje mere predostrožnosti treba da preduzmete pre odlaska na manikir?

Ako ste u mogućnosti da ponesete sopstvene instrumente — kao što su makaze i turpija to bi bilo najbolje. Jer tako ne možete da pokupite klice od nekog drugog. Ukoliko u vašem salonu dezinfikuju alat samo nekim sredstvima nemojte da mislite da će to da ubije gljivice i bakterije. Najbolje bi bilo ako salon ima mašine za sterilizaciju, tako ćete biti sigurni da je alat dobro dezinfikovan. Tražite da vidite dezinfikovane instrumente i naglasite da ne želite da vam zanoktice budu skroz uklonjene ili potisnute.

Autor: Novosti

#manikir

#zdravlje