Često pravimo ove greške

Jesen nam je stigla i vreme je za spremanje zimnice. Svakakve stvari se mogu napraviti koje će nam jako koristiti tokom zime. Ipak svakome se desilo da kad otvori teglu zatekne pokvarenu zimnicu.

Evo nekih razloga zašto nam se to dešava. Vrlo lako možemo sprečiti kvarenje.

Nepravilno sterilisane tegle. Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se dezinfekcija izvede temeljno. Dobro oprane tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni C. Važno je i da se tegle i poklopci međusobno ne dodiruju. Neka se "suše" 15,20 minuta, pa izvadite pleh i ostavite da se ohlade. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh.

Upotreba prezrelog voća i povrća. Prezrelo voće i povrće se se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Birajte čvrste polodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju da skoro propadanje.

Loše mesto za odlaganje. Da bi zminica preživela zimu, mora da se čuva da mestu gde nema promaje, vlage, toplote, na mestu gde je direktno izloženo suncu... Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermenatciju voća i povrća i tegli i njihovo brže kvarenje. Saznajte i koja mesta se nikako ne preporučuju!

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#Jesen

#greske

#sterilizacija

#zimnica