Mačke vrlo često mogu biti sklone depresiji 😪

Možda vam ne izgleda tako, ali mačke su stvorenja koja su veoma osetljiva. Vaša nepažnja mogla bi da ih povredi, uznemiri i dovede do toga da razviju anksiozan oblik ponašanja.

PUŠENJE U BLIZINI MAČAKA

Ako ste pušač i ako je u vašem domu dozvoljeno pušenje, nastojte da vašoj mački obezbedite prostor u kom će boraviti, kako bi izbegla pasivno pušenje. Pušenje u blizini mačaka utiče u velikoj meri na zdravlje njihovih pluća i dovodi do učestalih problema poput karcinoma.

OSTAVLJANJE MAČKE U MRAKU

Iako mačke imaju odličan vid i mogu da se dobro snađu po mraku, važno je da znate da ne bi trebalo da ih ostavljate u potpuno mračnim prostorijama kada izađete iz kuće. Tama svuda unaokolo može da izazove osećaj napuštenosti kod mačke i da je učini nepoverljivom prema vama.

Foto: Pixabay.com/ilyessuti

USKRAĆIVANJE PERIODA ZA IGRU MAČKI

Mačkama je neophodno obezbediti mesto i vreme za igru i istraživanje. Ne možete očekivati od nje sa samo leži po ceo dan i da očekuje kada ćete je pozvati da se pomazite. Njima je potrebno da skaču, da se provlače, da se penju i grebu svojim kandžama. Svaki vlasnik mačke bi u svom posedu morao da ima nekoliko zanimljivih igračaka za mačke, kao i mesta za penjanje.

HRANJENJE NEKVALITETNOM HRANOM

Ako ste rešili da imate ljubimicu mačku, morate biti svesni toga da to sa sobom donosi izvesna ulaganja. Kvalitetna hrana je osnova njihovog zdravlja i u tom pogledu nema kompromisa. Mačkama je potreban životinjski protein kako bi bile zdrave i imale lepu dlaku. Hrana manjeg kvaliteta koja ujedno i manje košta često sadrži sumnjive sastojke koji mogu ugroziti zdravlje mačke poput boje ili veštačkih aroma.

Autor: Krstarica / redportal.rs

#ljubimci

#mačka

#vlasnici